Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Jihlava » Boží muka, kříž, kaplička » Boží muka 1647 - Stonařov (boží muka)

Boží muka 1647 - Stonařov (boží muka) [29155]

Kulturní památka (KP)

Pilířková kamenná boží muka se nacházejí v blízkosti silnice I/38 u domu čp. 3. Původně byla vyšší o dnes nezachovaný kříž na jejich vrcholu. Skládají se ze spodní patky, čtyřbokého sloupku se skosenými hranami a hlavy s výklenkem pro sochu nebo obrázek. Pod výklenkem se nalézá letopočet 1647 a po jeho stranách německý text: Gott zv Ehren hat Matthevs Eysenbart diese marter Sevl avffrichten lassen.

Boží muka byla postavena za faráře Jernonýma Reidmillera, který ve stonařovské farnosti působil v letech 1641-1647. Jeho příbuzná Anna Reidmillerová se jako vdova provdala 27. listopadu 1640 za Matouše Eisenbarta, její manžel dal postavit jmenovanou památku mezi Stonařovem a sousední vesnicí Prostředkovicemi. V roce 1996 došlo k její restauraci.

Robustní sloupková boží muka archaického gotizujícího ztvárnění, se nachází po levé straně silnice I/38 směr Jihlava u vstupní branky domu čp. 3. Ze čtvercové zešikmené patky vyrůstá čtyřhranný dřík se zkosenými hranami. Ve vrcholu je umístěna čtyřboká kaplička, na přední straně prolomena hrotitě završenou nikou, ve které se do počátku 70. let nalézala soška sv. Panny Marie s Ježíškem lidového původu. Pod nikou je výrazný rytý letopočet 1647, na bočních stranách jsou poměrně špatně čitelné čtyřřádkové německé nápisy, vlevo: "Gott zv/ Ehren hat/ Matthevs/ Eysenbart“, vpravo: „diese mar/ter Sevl/ avffrich/ten lassen." Ve vrcholu kaplice se dříve nacházel kamenný kříž, který je dnes uražený a zbývá pouze malé torzo vertikálního břevna. Dřík a patka jsou spojeny 4 kovovými kramlemi, hlavice je k dříku upevněna 3 kovovými kramlemi.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)