Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Poutní kostel - Homole (kostel) [29081]

Kulturní památka (KP)

Významné barokní poutní místo, jehož lákadlem je 153 schodové schodiště, vystavěné na osamoceném návrší v podhůří Orlických hor. Je stavební i umělecko-historickou raritou v Evropě.

Poutní místo na návrší Homole nechala vybudovat hraběnka Terezie Eleonora Ugarte v letech 1690-96. Jádrem celého komplexu poutního místa je raně barokní kostel Panny Marie Bolestné, kolem kterého se rozprostírá hřbitov. Kostel je jednolodní stavbou s trojboce uzavřeným presbytářem s hranolovou věží, průčelí je zdobeno volutovým štítem. Interiér kostela je proveden v rokokovém a pseudoslohovém stylu.

Největším lákadlem pro turisty je kamenné schodiště z roku 1767, které je evropským unikátem. Má 153 schodů a 16 odpočívadel, jejichž počet je zvolen pro poutníky symbolicky, a to podle počtu Zdrávasů a Otčenášů růžence v modlitbě Velký růženec. Schodiště je po obou stranách zdobeno dvojicemi soch svatých, nahoře je zakončeno branou na hřbitovní návrší, kterou po stranách lemují malé kaple z roku 1703. Za kostelem je klečící sousoší sv. Jana Nepomuckého a Václava, nedaleko pak budova bývalé kaplanky z roku 1754. V roce 1778 ještě komplex doplnila kostnice a v roce 1805 přibyla zvonice.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)