Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Rychnov nad Kněžnou » hrad, zámek, tvrz » Nový zámek - Kostelec nad Orlicí (zámek)

Nový zámek - Kostelec nad Orlicí (zámek) [29065]




Zámek byl postaven v empírovém stylu v letech 1829-1833 podle plánů vídeňského architekta Jindřicha Kocha pro hraběte Josefa Kinského, jehož rodině kostelecké panství patřilo od roku 1796. V roce 1948 přešel zámek do majetku státu a byl zde umístěn Výzkumný ústav pro chov prasat. Roku 1980 zámek převzalo Krajské středisko státní památkové péče a ochrany přírody v Pardubicích.

V roce 1992 byl zámek vrácen rodině Kinských a od té doby prošel jeho exteriér i interiér velmi náročnou rekonstrukcí. Dochovaný mobiliář v empírovém stylu spolu s dalšími předměty z původního majetku rodiny byl postupně restaurován a je součástí zámecké expozice umístěné v reprezentačních místnostech zvýšeného přízemí zámku. Expozice s názvem Život v biedermeieru byla otevřena  v dubnu 2012. Součástí expozice je i Zrcadlový sál, který slouží díky své skvělé akustice koncertům různých hudebních žánrů a také jako místo pro svatební obřady.

Rozsáhlý anglický parks mnohavzácnými druhy stromů a rostlin obklopující zámek nabízí příjemnou procházku spolu s nádherným výhledem do kraje od zahradního průčelí budovy.

V prvním poschodí zámku je pro návštěvníky již pátou sezonu otevřena Galerie Kinský, kde probíhají po celou sezonu zajímavé výstavy v rámci akceZámecké kulturní léto.

Nový zámek poskytuje prostory městu Kostelec nad Orlicí pro dosud chybějící ucelenou muzejní expozici dokládající dávnou minulost a vývoj společenského a kulturního života města a jeho okolí.

Svou návštěvu můžete ukončit zastavením v Toniově zámecké kavárně s pohledem do anglického parku.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)