Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kostel - Dobré (kostel) [29023]



Na starém hřbitově, který byl roku 1917 proměněn v park, stával asi od konce 13. nebo od počátku 14. století dřevěný kostel. Před ním stály dvě řady lip, z kterýchž některé stojí doposud. Dřevěný obraz v olejových barvách, který býval v onom kostele na hlavním oltáři představující Ukřižování Kristovo, byl až do roku 1832 v dřevěné kostnici na starém hřbitově. Odtud do nynějšího kostela byl přenesen jako starobylá památka. Nyní (1923) jest v Rychnově n. Kněžnou v chrámu sv. Trojice v postranní kapli řečené Loreta. Má zlatými číslicemi zaznamenaní rok 1601.

Nynější kostel začali stavět roku 1738. Dne 24. 4. přišla komise s hrabětem Františkem Karlem Kolovratem Liebstejnským, co patronem v čele, při čemž rolník Pavel Netík č. 46 od svého gruntu ustoupil pro kostel a jeho obvod potřebnou výměra to výměnou za panskou louku v lese Tulešově. Louka ona náleží nyní Fr. Pohlovi č. 53.

Na věži byly tři staré zvony. Největší Pavel 20q těžký. Slit byl tento zvon v Hradci nad Labem od M. Eliáše v roce 1588. Tento zvon byl rozbit na lití děl v roce 1917. Prostřední zvon zvaný dle místních pamětníků Zuzana, podle faráře Pohla Petr, váží asi 6q a byl slit od Jana zvonaře v Hradci. Třetí, nejmenší, dle místních pamětníků Petr, je 3q těžký.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)