Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bohuslavice (obec) [29006]



Obec Bohuslavice leží 6 km vzdušnou čarou severovýchodně od Konice. Katastr obce má 485 ha /1950/, území náleží k severovýchodnímu okraji Drahanské vrchoviny. Kóta na kostele uvádí výšku 408 m n.m.. Katastrem obce protéká na východě Lucký potok (v 50. letech na něm bylo vybudováno 5 rybníků), dále potok nese jméno Šumice. Západní a jižní částí protéká od ochozského údolí Pilávka.

Podle zápisů v obecní kronice vznikly Bohuslavice posazením se dělného lidu kolem panského dvora, jenž patrně patřil pánu Bohuslavovi - odtud jméno. Poprvé se však Bohuslavice uvádějí v listině kláštera Hradisko u Olomouce r. 1288 (Fr. Kopečný - Jména obci a osad Prostějovského okresu uvádí údaj 1318). Tehdy měl dvůr a obec v držení pan Zbyslav z Bohuslavic. Po té se majitelé často střídali. Ve 14. stol. ves vlastnil moravský markrabě Jošt, r.1510 prodal panství Heřman ze Zástřisl a na Čejkovicích panu Havlu Chudobínovi z Bařic, majiteli zboží krakoveckého. Pak dvůr patřil rodu Bítovských, po třicetileté válce panství koupil kníže Ferdinand z Dietrichštejna. Posledním vlastníkem byl hrabě Emanuel Silva Tarouca. V letech 1923-1926 byl bohuslavický dvůr rozprodán.

Tvářnost obce se měnila velmi pomalu, větší rozvoj nastal v 50. letech 19. stol. a zejména pak po I. a II. sv. válce. Obec do r.1960 patřila okresu Litovel, po té okresu Prostějov. Několikrát došlo ke slučování s okolními obcemi, nyní je samostatná. K 1.1.2002 čítala 527 obyvatel.

Nejstarším spolkem v obci je hasičský spolek, jenž působí od r. 1885. Uprostřed návsi stojí kostel sv. Bartoloměje. V listinách je připomínán jíž r. 1386, v r. 1714 byl přestavěn, věž pochází z r. 1768.

V obci je úplná Základní škola, první zmínka pochází z r. 1671. Na místě školy postavené r.1856 byla v letech 1894/95 vybudována škola nová, v 70. a 80. letech 20.stol. 3x přistavována.

Vedle Obecního úřadu je v současné době v obci moderní obchod, butik, hospoda "Na sýpkách", pošta, zdravotní středisko, autoopravna, výrobna a prodejna koženého zboží, kadeřnictví a řada dalších služeb. Směrem na obec Hačky najdeme budovy Zemědělské společnosti a Dům pokojného stáří s novou kaplí, provozovatelem je Charita Konice. Pamětníci by ale připomenuli, že v obci bývala mlékárna, pila, mlýn, sál s kinem, několik obchodů a řada dalších živností, dnes už neexistujících.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bohuslavice (obec) Šumperk
obec, osada Bohuslavice (obec) Jihlava
obec, osada Bohuslavice (obec) Náchod
obec, osada Bohuslavice (obec) Opava
obec, osada Bohuslavice (obec) Prostějov
obec, osada Bohuslavice (osada) Trutnov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)