Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chouzovy (osada) [28958]



Historie obce Chouzovy je poměrně chudá. Prvé zprávy pocházejí z roku 1379, kdy byla obec součástí vlčtejnského panství. To zahrnovalo 12 vesnic a bylo majetkem mocenského rodu jihočeských Rožmberků. Chouzovy byly jednou z největších vsí tohoto statku, neboť zde bylo celkem osm dvorců.

Své osudy prodělávaly Chouzovy s obcí Vlčtejn, kterou v roce 1421 dobyl Jan Žiška.V létech 1587 a 1589 prodal Kryštof z Roupova vlčtejnské panství Janu Hradišťskému z Hořovic, který je připojil k Hradišti u Blovic. Součástí byly také Chouzovy a ve svazku s okolními obcemi prožívaly podobný osud až do konce feudalismu roku 1848. Ačkoliv byly Chouzovy v těsném sousedství Želčan a Chválenic a školou i farou byly s nimi spojeny, život zde byl poněkud otěžší. Například k uzavření sňatku musela být přizvána vrchnost, která jen nerada dávala svůj souhlas, jelikož šlo o cizí panství. Ještě po roce 1848, kdy byly položeny základy k obecní samosprávě, byly Chouzovy s bývalým hradišťským panstvím svázány, neboť tvořily s Vlčtejnem a Chlumánky jednu obec.

Hned od první historicky doložené zprávy mají Chouzovy již osm dvorců, kterých pak během doby už jen ubývalo. Způsobovala to pravděpodobně odlehlost obce od hlavní silnice, která procházela obcí Želčany. Z doby po třicetileté válce se zachoval v berní rule z roku 1654 soupis poddaných hospodářů, kde jich bylo zachyceno pouze šest. Dle tereziánského katastru z roku 1715 bylo v Chouzovech 6 značně velkých usedlostí, z nichž každá měla od 30 do 60 strychů pozemků. Od roku 1829 počet obyvatel v obci už jen stoupal, v roce 1930 měly Chouzovy 24 domů a 124 obyvatel.

Vzhled obce se začal měnit až po světové válce. Před tím zde podle záznamů byla jen stará dřevěná stavení krytá slámou. Obce byla téměř ve všem závislá na Želčanech.

Rovněž zemědělství nebylo v Chouzovech tak pokročilé jako v blízkých obcích. Rozvoj uspíšila až elektrifikace v roce 1923. Obyvatelé byli závislí především na zemědělské výrobě a řemeslníci museli dojíždět za prací do okolí. V roce 1952 bylo v Chouzovech založeno JZD, které se později spojilo s Želčany a Chválenicemi. Ještě později pak i s JZD Šťáhlavy.

V současné době náleží obec správou pod Obecní úřad ve Chválenicích. V roce 1999 byla v Chouzovech provedena celková plynofikace a v roce 2000 pak generální oprava kapličky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chouzovy (osada) Plzeň-jih



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)