Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » rozcestník, info.tabule » Rozcestník Anenský mlýn (rozcestník)

Rozcestník Anenský mlýn (rozcestník) [28897]



 
V údolní nivě , tam kde silnice z Ořechova do Nebovid přetíná po mostě říčku Bobravu stojí Anenský mlýn paní Františky Vlasákové z Tikovic . V tomto mlýně pracovala jedna Francisova turbína a na spádu 2,35 m měla výkon 7,05 koňských sil .
Mezi vozovou cestou a silnicí na kótě 234 m.n.m. stojí na kraji kamenité příkré stráně typizovaný rozcestník turistických značek z ocelové tubky a nese směrovky kryté kruhovou plechovou stříškou . Malebným údolím dolního toku Bobravy sem přichází proti proudu od Modřic a Želešic modrá značka , jež kopíruje až k Radosticím nejkrásnější meanry řeky . Trasa je ideální i pro cyklisty , celým údolím vede kromě modré turistické značky i značené cyklostezky - naučná cyklotrasa Přírodním parkem Bobrava a Brněnská vinařská cyklistická stezka . Přilehlé svahy nad Bobravou a Tetčickým potokem byly vyhlášeny přírodní památkou Střelický les , je to  přirozená doubrava s výskytem teplomilných rostlin s bohatým výskytem třemdavy bílé. U Radostického mlýnu se říčka větví do několika ramen . Před obcí se modrá značka odklání v pravo , opouští údolí , překonává nevysoký hřeben a končí na železniční stanici ve Střelicích .
Údolím prochází též naučná stezka začínající ve Starém Lískovci . Ve Střelicích se napojuje na trasu modré značky a vedou souběžně
až do Želešic . Zde se modrá značka odklání a vede po silnici do Modřic , zatím co naučná stezka pokračuje podél toku a končí v Popovicích .

Bobrava je říčka v Jihomoravském kraji, významný pravostranný přítok řeky Svratky. Pramení v lesích západně od Domašova v nadmořské výšce okolo 500 m a po celé své délce teče převážně jihovýchodním směrem přes obce Rudka, Rosice, Tetčice, Radostice a Želešice. U Popovic se vlévá do Svratky na jejím 36,8 říčním kilometru v nadmořské výšce 187 m.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)