Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kojetín (město) [28892]



Úhledné hanácké město Kojetín leží na pravém břehu řeky Moravy v nadmořské výšce 201 m. Má rozlohu 3103 ha a okolo 6500 obyvatel. Vzniklo při cestě Olomouc - Kroměříž. Leží na důležité dopravní křižovatce, železniční trať mezi Přerovem a Brnem existuje již více než 130 let a trať Kojetín - Ostrava přes 110 let. 

O počátcích Kojetína historické prameny mlčí. Pověsti kladou jeho vznik až do dob Sámovy říše a za zakladatele považují jeho syna, kterého jmenují Kojatou. První písemná zmínka o Kojetíně je z roku 1233, kdy se v listině moravského knížete Přemysla hovoří o újezdu kojetínském. Koncem 12. nebo počátkem 13. století se Kojetín spolu s některými okolními obcemi dostal do držení pražského biskupství, které trvalo až do doby husitského hnutí. Poté bylo panství zastaveno Jiřímu ze Šternberka. Do 18. století se na něm vystřídalo několik významných moravských i cizích rodů. Kojetínské panství i samo město nabylo velkého rozkvětu za pánů z Pernštejna. Tito dbali na rozvoj řemesel, obchodu i poddanských hospodářství. K 20. prosinci 1720 kojetínské panství opět přechází do držení pražského arcibiskupství. Tuto dobu připomíná znak města Kojetína. 

Město má významnou rekreační polohu. Nedaleko probíhá Moravská cyklotrasa č. 47 Jeseník - Břeclav a cyklostezka č. 5040 z Tovačova směrem na Měrovice - Plumlov. V okolí je možno provozovat i vodní turistiku, tok řeky Moravy leží na hranicích Kojetína a je sjízdný směrem do Tovačova i Kroměříže.

Součástí rekreace obyvatel města a jeho návštěvníků je také koupaliště, které tvoří tři bazény. V jeho těsné blízkosti se rozprostírá rybník Na Hrázi bohatý svojí faunou i flórou.

Nezbytnou součástí života ve městě je poliklinika, spořitelna, pošta a jiné instituce, sloužící občanům a široké veřejnosti.

Kojetín je bohatý na kulturní a národopisné tradice. Vysokou aktivitu vyvíjí soubor Hanácká beseda, Hanácká scéna a tvůrčí skupina Signál 64, ve které se angažují místní výtvarníci a umělci. Kulturní středisko pořádá výstavy, koncerty, přehlídky a jiné akce. Nejvýznamnější je březnová Přehlídka amatérských divadelních souborů a v srpnu Kojetínské hody a Hudební léto.

Mezi významné osobnosti Kojetína patří:
malíř Sebastini, právník Jan Strakonický, historik Béda Dudík, historik Josef Chytil, akad. malířka Marie Gardavská, akad. malíř Jan Sázel, akad. malíř Vojtěch Štolfa, akad. sochař Stanislav Hlobil, akad. sochař Zdeněk Krybus, hudební skladatel Gustav Vožda, spisovatel Bohumír Štéger, spisovatel Vladimír Novotný a fotograf Svatopluk Spáčil.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kojetín (obec) Havlíčkův Brod
město, městys Kojetín (město) Přerov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)