Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » rozhledna » Rozhledna Rumburak - Bítov (rozhledna)

Rozhledna Rumburak - Bítov (rozhledna) [28889]




Novou turistickou atrakcí se od poloviny roku 2009 může pochlubit okolí Vranovské přehrady. Součástí nově vybudovaného penzionu Rumburak u Bítova se totiž stala 30 metrů vysoká vyhlídková věž pro turisty.                

O její vybudování se zasadili majitelé penzionu – manželé Pyskovi. Ti původně plánovali postavit objekt s rozhlednou kolem roku 2003 u rybníku Zámiš na severním okraji Třebíče. Zastupitelstvo města však bylo proti umístění stavby do rekreační zóny a nutnou změnu územního plánu zamítlo. A tak se zájem stavitelů přesunul k obci Bítov u Vranovské přehrady. Bítovská radnice s myšlenkou souhlasila a za tímto účelem nechala provést změny územního plánu. Manželé Pyskovi, kteří nedaleko hradu Bítov koupili rozestavěný penzion, zde postupně za pomocí dotace z EU vybudovali moderní objekt s restaurací a s možností ubytování. V provozu je od května 2009. Součástí komplexu je rovněž bowling, školicí středisko, sportovní areál, bazén a letní terasa. Hranolová rozhledna Rumburak je vysoká 30 metrů a návštěvníkům slouží od poloviny roku 2009. Náklady na její výstavbu se odhadují na 4 mil. Kč.                

Jméno Rumburak je odvozeno od zvířecího mazlíčka majitelů – krkavce Rumburaka. Socha krkavce od Michala Olšiaka je ostatně umístěna u příchodu k penzionu a reliéf krkavce je dán na špičku věže.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)