Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Doupě (obec) [2888]



Obec 6 km severně od Telče. Nejbližší železniční stanice Tek. Nadmořská výška 593 m. Pošta Telč, zdravotní a matriční obvod tamtéž, římskokatolická farnost Telč. Obec s českým obyvatelstvem. V r. 1850 měla155 obyvatel. Katastr obce měl v r. 1900 výměru 512 ha. V současné době má 33 domů a 101 obyvatel.

Poloha: Obec leží v údolí Třešťského potoka, který podle svojí polohy náleží k Třešťské pahorkatině. Velká část katastru obce však leží v severovýchodní části Řásenské vr­choviny, v Jihlavských vrších. Hlavní hřbet se zde rozpadá na dílčí úseky s rozdílnou orientací. Podstatnou část území severní části katastru zaujímá severojižní hřbet s nejvyšším místem Vyštěnec. Na jihu je hřbet úzký, na ostrohu býval i skalní útvar, který však byl začleněn do stavby hradu Roštejna. Strmé svahy hřbetu jsou pokryty balvany. Směrem k severu se hřbet rozšiřuje. Západně od hradu, v Roštejnské oboře, se v uzávěru malého údolíčka vyvinul jedinečný útvar mrazového zvětrávání - tzv. nivační výklenek či kotel. Vznik těchto tvarů je spojován s existencí sněžníků, tj. míst s dlouhodobě ležícím sněhem - firnem, který působí na své okolí podobně jako led a podporuje účinky mrazového zvětrávání. Typický je podkovovitý amfi­teátr strmých svahů kolem plochého dna, pokrytého nesouvisle velkými balvany. Jižní hranici katastru tvoří Třešťský potok s několika rybníky (Drdák a Doupský rybník). (M. Hrádek)

Název obce: Jméno vzniklo z apelativa doupě, stč. dúpě, tedy ves ležící v místě připomínajícím doupě, v uzavřeném dole. Názvy obce v pramenech: 1678 a 1718 Doupie, 1720 Daupe, 1751 Daupie, 1846 Daupie, Daupě, 1872 Daupie, Doupě


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Doupě (obec) Jihlava



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)