Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Niva (obec) [28879]



Horská obec leží asi 5 km jižně od Protivanova, na mokřinách potoku Bílé vody, v malebné lesní krajině Drahanské vrchoviny. U obce jsou přírodní parky - Nivské louky a Návesní niva.

Původní název vesnice byl Hartmanice a byl odvozen od Hartmana z Holštejna, který je někdy koncem 13.stol.založil. První písemná zmínka je však až z r.1347, kdy část obce patřila plumlovskému panství a jejím majitelem byl Beneš z Kravař. Druhá část tehdy patřila Lambertovi z Rájce. Kolem r.1400 by majitelem Jan Puška z Kunštátu. Od konce 16.stol.byla obec součástí plumlovského panství. Název obce se měnil z původního Hartmanicz z r.1347, až k názvu na Niva.

Po obci je pojmenován i druh plísňového sýra z nedaleké mlékárny v Otinovsi. V 17.stol. zde byla zaměstnáním většiny obyvatel šindelařina. V l.1763-1848 zde byla panská potašovna. Plánovaná sklárna však nikdy nebyla postavena.

V obci stojí kaplička z r.1774 a zvonice ze 17.stol..

V l.1942-43,byla obec v rámci germanizačního pásu vystěhována a těžce zničena, protože tu byla vojenská střelnice. Z původní tisícovky obyvatel se jich po válce vrátila necelá třetina. Podoba prosperující dominantní obce v kraji se už nikdy nevrátila.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Široká Niva (obec) Bruntál
obec, osada Niva (obec) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)