Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » rezervace, přír.zajímavost » Štědřenec odvislý - Brno (přírodní zajímavost)

Štědřenec odvislý - Brno (přírodní zajímavost) [28847]



Štědřenec odvislý, latinsky Laburnum anagyroides , je keř nebo malý strom z čeledi bobovitých dorůstající do 5–13 m výšky, s rozkladitou korunou a oblými větvemi. Letorosty jsou šedozelené, přitiskle chlupaté, později lysé a hnědé. Lístky elipčité až obvejčité, 3–8 cm dlouhé, na líci sytě zelené, lysé, na rubu šedozelené, přitiskle chlupaté. Květy žluté, 2 cm dlouhé, po 14–25 v řídkých, 10–25 cm dlouhých hroznech, semena černá.

Světlomilná dřevina, je mrazuodolná a na půdu nenáročná.

Původní v jižní Evropě, v teplejších oblastech zplaňuje i u nás.

Štědřenec je velmi oblíbený v sadovnictví, a to hlavně pro své nádherné květy a snadné pěstování, ale přesto lze mít k jeho častému používání výhrady – je totiž jedovatý. Semena, ale do určité míry i ostatní části rostliny, obsahují jedovaté chinolizidinové alkaloidy laburnin a laburnamin, a také stilbenový derivát hydroxyresveratol. Proto je štědřenec zásadně nevhodný tam, kde by mohl ohrozit děti (plody připomínají hrách), což jsou školky, dětská hřiště, ale i městská zeleň obecně.

Krásný a relativně zdravý exemplář „zlatého deště“, pravděpodobně nejmohutnější v Brně roste na Burianově náměstí u kaple sv. Václava v Brně – Žabovřeskách. Věk je odhadnut na asi 50 let, neboť u keřů se věk stanovuje hodně obtížně. Momentálně má tento keř částečně proschlou korunu, ale je na něm vidět, že je o něj pečováno.  Věřme , že má před sebou ještě hodně let.
Jeho umístění vedle kapličky mu dává vyniknout, a to nejen v době květu. Tvoří rovněž zajímavou protiváhu ostrým liniím sousední stavby, s níž společně vytvářejí příjemnou dominantu celému náměstíčku.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)