Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Havlíčkův Brod » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Martina - Dolní Město (kostel)

Kostel sv. Martina - Dolní Město (kostel) [28837]



Roku 1777 tesařský mistr Slabý z Pravonína pokryl kostel, zvonici i kostnici (s níž se již později nesetkáváme) novým šindelem a zedníci postavili hřbitovní zeď. Ta byla pokryta následujícího roku 1778 a spolu s ní byly šindelem pokryty i dva kostelní vchody a dolní část věže. Kostel se znovu pokrýval šindelem, byť jen z jedné strany, v roce 1789. Roku 1792 byla část kostela vydlážděna kvádry. Ani v následujícím století nebyly prováděny opravy většího rozsahu. V kostele zhotovil truhlář roku 1832 troje nové dveře. V inventáři z roku 1838 je dolnoměstský kostel popisován jako postavený z kamene na vápno, krytý šindelem a opatřený čtyřmi velkými a třemi malými okny, třemi dřevěnými dveřmi a sakristií.

Oltáře se tu nacházely tři, totiž hlavní oltář sv. Martina, dále "vpravo pod presbytářem" postranní oltář sv. Floriána a "v epištolním rohu" druhý postranní oltář sv. Izidora. Kazatelna "v evangelním rohu" je popisována jako dřevěná, v průměrném stavu, s přístupem po třech stupních z presbytáře. V kostele je dále uváděna jedna malá zpovědnice v sakristii a "pozitiv bez pedálu s 6 mutacemi" na kůru; lavice zde nebyly žádné, "pouze prkna na polštářích". Mimo kostel je zmiňována zvonice, vzdálená ,,80 kroků od kostela, podstavec zděný, jinak ze dřeva", a v ní tři zvony.

Z let 1848-1856 pocházejí zmínky o opravách všech tří „podlipnických kostelů“, o kterých však jinak nic bližšího nevíme, pouze z pozdějšího pramene se dovídáme, že roku 1852 byl do loukovského kostela pořízen skleněný lustr; je možné, že jej zhotovila blízká loukovská sklárna. Snad tehdy vznikla v dolnoměstském kostele nynější kruchta. Někdy v této době Tomáš Krupička z Dolního Města daroval tomuto kostelu novou křížovou cestu a rovněž do řečického kostela darovala obec někdy po roce 1854 křížovou cestu, malovanou na skle. Tato křížová cesta byla před několika lety (po roce 1980) z kostela odvezena, údajně za účelem restaurování. Dnes je nezvěstná.

Z ledna 1873 pochází rozpočet na stavbu nové márnice na dolnoměstském hřbitově, který zhotovil stavitel Martin Urban; márnice, o jejíž stavbě jinak nic nevíme, měla podle něj stát 343 zl. 29 kro Roku 1893 stavitel Hradecký ze Světlé nad Sázavou nově pokryl zvonici.

Roku 1909 pardubický korespondent vídeňské Ústřední komise pro umělecké a historické památky V. Diviš informoval, že u paty svahu, na kterém stojí kostel, "leží v uličním příkopu žulový blok bubnovitého tvaru, 40 cm vysoký a 70 cm v průměru, jehož nahoru obrácená, částečně násilím odsekaná, pravděpodobně osmistranná obvodová plocha obsahuje stopy reliéfovitě zarámovaných, znamením V opatřených postranních polí." Diviš vyslovil dohad, že snad tento fragment pochází z křtitelnice, a navrhoval jeho přenesení na přilehlý hřbitov.

V roce 1914 stavitel a architekt ve Světlé nad Sázavou Emil Prückner provedl opravu všech tří kostelů, jejíž podstatnou část tvořily práce pokrývačské.

Nutnost dalekosáhlejší opravy všech tří kostelů, byla vícekrát připomínána i ve dvacátých letech, ale k opravám stále nedocházelo. K dlouho požadované opravě všech tří kostelů došlo až za druhé světové války. Jejím inspirátorem a animátorem i projektantem byl bývalý konzervátor památkové péče arch. Boža Dvořák, jenž postupoval v dohodě se současným konzervátorem památkové péče, kterým byl královéhradecký prelát Hugo Doskočil, a jenž o ní zevrubně informoval Památkový úřad, jehož instrukcemi se řídil.

Podnětem k těmto opravám byl zřejmě objev fresek v kostele, který učinil již v roce 1938 lipnický farář Jan Havelka, jenž fresky částečně odkryl. Oprava kostela pak byla realizována v letech 1940-1941. Při ní byl vnějšek kostela opatřen novými omítkami, zčásti respektujícími sgrafitovanou omítku, zachovanou ve zbytcích na jižní stěně lodi, a byla oživena kamenná ostění oken i nárožní armatury, dále byly objeveny nové fresky, jež spolu s dříve objevenými restauroval R. Jindřich z Prahy, a humpolecký řezbář Drahozal opravil hlavní oltář, kazatelnu, lavice, dveře, dřevěnou kruchtu, varhany a schody. K opravě postranního oltáře sv. Floriána již zřejmě nedošlo (třetí oltář sv. Izidora se rozpadl). Posléze dolnoměstský tesař Tvrdý opatřil presbytář kostela se sakristií novou šindelovou krytinou a štíty byly pokryty žulovými deskami podle starého stavu.

Po krátké přestávce však došlo v roce 1943 v Dolním Městě k další etapě obnovných prací na vnějšku kostela, tentokrát však již zřejmě bez součinnosti B. Dvořáka a bez dorozumění s Památkovým úřadem, jenž měl proti provádění prací (zvláště proti spárování nárožních kvádrů) výhrady. Zřejmě tehdy byla odbourána jižní předsíň. V prvních letech po druhé světové válce se sice jednalo o dokončení oprav z dob války, ale provedeno bylo tehdy pouze pokrytí další části kostela šindelem, k čemuž došlo roku 1948.

(Zpracováno dle článku Karla Kuči uveřejněného v publikaci Tři gotické kostely pod hradem Lipnicí, Jan Sommer a kol., Vlastivědná knihovnička SPS, svazek 8., 1999, a dle knihy Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl třetí, autor Karel Kuča)

V současné době je věnován této historické památce větší zájem, než v letech uplynulých. To jen díky občanskému sdružení Přátelé podlipnických kostelů a o tomto kostele.

K historii obce paří neodmyslitelně i lidé, kteří v ní žili a žijí a lidé, kteří obcí byť třeba jen procházeli a zanechali v ní nějakou stopu. Tak třeba v nedalekých Radostovicích bydlel spisovatel Z.M. Kuděj, obcí prošel i spisovatel J. Hašek a další z jeho přátel malíř Panuška. Pokud kdokoli máte informace o „významných osobách“ dejte nám to vědět, abychom se o ně vzájemně podělili.

S obcí je spjata i řada neznámých, na první pohled obyčejných, lidí, kteří ale měli více odvahy, než kdokoli jiný…píše se rok 1943:“…Na frontách se už Němcům nedařilo a obyvatelstvo s velkým zájmem naslouchalo vítězným zprávám zahraničního rozhlasu. Aby poslech byl Čechům znemožněn, bylo nařízeno odstranění krátkých vln z radiopřijímačů. Toto opatření bylo však hned obcházeno a zhotovovány náhradní cívky (používáno i hřebíků aj.) zvané „churchillky“, které po zasunutí do radiopřijímače umožňovaly opět poslech krátkovlnných vysílání. Toto zařízení bylo obstaráno i pro přístroj ledečské četnické stanice. Dodal je štábní strážmistr Bohumil Růžek z Dolního Města.“

< zpět | strana 2 |     Vložení nových fotografií přidat fotografie






(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)