Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Líšná (obec) [28833]



Obec Líšná leží na 355 ha, asi 12 km jihovýchodně od Přerova na hranici okresu Přerov a současně Olomouckého a Zlínského kraje. Nachází se ve klidném a pěkném prostředí obklopena lesy.

Nejstarší zpráva pochází z roku 1368, obec zřejmě vznikla kolem roku 1360. Název se odvozuje s největší pravděpodobností od lískového křoví, může však také pocházet od slova les. Líšná patří k nejstarším obcím na Holešovsku. V roce 1674 zde bylo podle dochovaného spisu celkem 20 domů a gruntů. Nejstarší známá pečeť je z roku 1699 se znakem kohouta a nápisem: PECZET OBECZNI DIEDINI LISSNE ANNO 1699.

V roce 1976 se obec spojila s Domažlicemi a tvořila její místní část.Od roku 1990 je Líšná opět katastrálně i politicky samostatnou obcí. V současnosti má 104 domů a 230 obyvatel. V roce 1986 byl vybudován vodovod a stavba plynovodu byla ukončena v roce 2000. Ve výhledu je výstavba kanalizace s čistírnou odpadních vod, úprava vodního toku Líšenka s navazujícími protipovodňovými opatřeními, postupné rekonstrukce místních komunikací.K občanské vybavenosti dále patří knihovna, obchod, pohostinství a mateřská škola, kterou navštěvují děti ze širšího okolí a která díky klidnému zdravému prostředí do kterého je zasazena zaměřuje na péči nejen o zdravé děti, ale i o zdravotně znevýhodněné se zaměřením na respirační potíže. V budově MŠ je zřízena i kuchyně, která vaří i pro jiná školská zařízení a místní důchodce. V roce 2005 bylo ve spolupráci s mládeží zrekonstruováno hřiště.

Za zmínku stojí i zvonice, která je dominantou návsi a byla vystavena v roce 1860 a kříž z roku 1886.

Společenský život v obci v posledních letech ožívá. Stará se o něj především sbor dobrovolných hasičů, který pravidelně pořádá masopust, kácení máje, dětská odpoledne, plesy a další akce. Dalším spolkem jsou rybáři, kteří se starají především o údržbu rybníků.

Obec v současnosti připravuje pozemky pro výstavbu rodinných domů ve velmi pěkné lokalitě v blízkosti lesa.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Líšná (obec) Rokycany
obec, osada Líšná (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Líšná (obec) Přerov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)