Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lipová (obec) [28832]



Pod dnešním názvem Obec Lipová nalezneme tři, až do 1960 historicky samostatné obce: Lipová, Hrochov a Seč.

Pravděpodobně nejstarší a dnes největší je samotná obec Lipová, která dostala jméno od lipového porostu. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1379. Tehdy prodal lipovský dvůr Vaněk z Boskovic jakémusi Bohunkovi. Roku 1538 Kryštof z Boskovic dal lipovským svolení, že místo roboty se mohou vykoupit. Od 16. století byli majitelé Lipové páni ze Zástřízl. Obec byla za třicetileté války (1618 – 1648) vypálena a takřka úplně zničena, zůstalo pouze 8 obydlených domů. Od konce 17. století patřila obec Dietrichštejnům a od poloviny devatenáctého století Mensdorfům. Historie Lipové je spojená s boskovickým panstvím. V r. 1930 měla obec 527 obyvatel. Od r. 1960 patří do prostějovského okresu. Od nepaměti patří k obci osada Lipovský dvorek (dvůr) a Lipovský mlýn na řece Hloučele.
Obec Hrochov byla založena pravděpodobně v letech 1660 – 1680 na lesní pasece, kterou majitel statku v Suchdole Jakub Hrochov Jalůvka z Melovic věnoval několika osadníkům. Jméno dostala po něm. Hrochov patřil před 1. světovou válkou k nejchudším obcím na Drahanské vrchovině. V té době žili na Hrochově především tkalci, po r. 1918 pak domácí krejčí, šijící pro prostějovské oděvní firmy. To do značné míry platilo i o obyvatelích Lipové. Větší sedláci s koňskými potahy v obci téměř nebyli. V r. 1930 měla obec 599 obyvatel. Do r. 1960 patřil Hrochov do litovelského okresu, jako hraniční obec vzdálená od okr. města přes 30 km. Od tohoto roku spadá do okresu prostějovského. Obec Seč dostala jméno od vykáceného lesa – seče. Je nejmenší co do počtu domů i obyvatel, ale asi i nejmladší, i když přesné záznamy nejsou k dispozici. Byla založena na panské půdě osadníky z Protivanova, pravděpodobně až po třicetileté válce. To dokládá příslušnost do r. 1784 k protivanovské farnosti. Existovala ale pravděpodobně už před r. 1710, kterýžto rok lze dovodit ze záznamů. Do prostějovského okresu patří jako jediná už od r. 1879, předtím náležela do boskovického panství. V r. 1930 měla 255 obyvatel. Obyvatelé obcí byli vždy pracovití řemeslníci a sedláci, kterých um a schopnosti se dochovaly dodnes, o čemž svědčí současná skladba podnikatelské činnosti v obci (viz.: firmy v obci). Přes blízkost resp. sousedství s Brodkem u Konice (předtím Německý Brodek) do r. 1945 s obyvatelstvem převážně německé národnosti, byly tyto obce výlučně české.

Všechny tři obce dnes patří do suchdolsko-jednovské římskokatolické farnosti a v každé je nevelká kaple. V Lipové, kde se konají pravidelné bohoslužby, je kaple z r. 1852, zasvěcená Panně Marii Bolestné. Na Hrochově, kde se každoročně koná tradiční pouť, sv. Vavřincovi, je přibližně z r. 1843 a v Seči je kaple sv. Martina z r. 1887 bohoslužby v letním období). V Lipové má místní evangelický sbor vlastní modlitebnu.
V každé obci byla základní (obecná) škola, dnes existuje pouze v Lipové. Nová mateřská školka se saunou a bazénem v Lipové byla otevřena 1977, dnes je bazén přebudovaný na tělocvičnu, sloužící škole a veřejnosti.
K historii obcí patří i založení a existence dobrovolných hasičských sborů, nejstaršího na Hrochově, už od r. 1894, a s tím související obecní hasičské vodní nádrže. Fotbalový klub vznikl v Lipové ve dvacátých letech minulého století.
Novodobá historie těchto obcí souvisí i s českým protifašistickým odbojem ke konci 2. světové války na Drahanské vrchovině.
Po r. 1948 je možné vzpomenout založení JZD v r. 1954 v Lipové (v Seči až v r. 1959) a společné hospodaření družstev všech tří obcí od r. 1960. V pozdějším období v obcích hospodařil Státní statek Brodek u Konice (od 1.ledna 1964) a JZD Střelice u Litovle zde mělo odchovnu mladého dobytka. V současné době na katastrech obcí hospodaří místní zemědělské družstvo s relativně dobrou úrovní. V Lipové bylo v r. 1961 založené výrobní družstvo „ Tvar“ vyrábějící užitkové a dárkové předměty, hlavně z nemlácené žitné slámy, lýka, orobince a bambusu. Tato výroba navazovala na tradiční výrobu ze slámy po domácnostech, kterou zde přinesl lipovský podnikatel pan Sekanina. Obdobnou činností se zabývala od sedmdesátých do devadesátých let minulého století i lipovská provozovna brněnského družstva ÚLUV. Dále v Lipové, z původního truhlářství bratrů Růžičkových vzniklo dnes již neexistující stolařské družstvo Univerzal. Ve všech obcích byly v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století postaveny nové samoobslužné prodejny Jednota. Dnes patří obchodní skupině COOP.
Kulturní aktivita ve všech obcích byla vždy velmi živá, v každé obci existovalo ochotnické divadlo, a to až do sedmdesátých let. Zvláště se proslavila divadelní skupina ze Seče a to i v širším okolí. Rovněž známé byly dechové kapely v Seči (od 1954) a Lipové, které později vytvořily jedno těleso. Velký ohlas získala lipovská skupina tamburášů, která vystoupila i v pražském Semaforu.
V padesátých až šedesátých letech minulého století se v obcích pravidelně promítaly filmy. Později v Hrochově, tam kde je dnes hospoda „V kině“, bylo otevřeno samostatné kino (12.2.1967) s kapacitou 170 sedadel. Promítalo se každou neděli, odpoledne pro děti a večer pro dospělé. Roční návštěvnost např. v r. 1969 byla 1185 dětí a 1603 dospělých. V květnu r.1965 byl v Lipové otevřen nový kulturní dům, dodnes známý kulturními akcemi, konáním plesů, pravidelných tanečních zábav, estrádních a jiných vystoupení, včetně tanečních kurzů. V obci Lipová bylo vybudované nadstandardní fotbalové hřiště a ze tří obcí tu existuje relativně nejrozsáhlejší výstavba rodinných domů. V 70.a 80. letech minulého století byla Lipová známá i motokrosovým sportem (pod hlavičkou Svazarmu) který po r. 1990 zanikl. V Seči, hlavně v oblasti říčky Hlučely vznikla v průběhu 70.a 80. let chatová oblast a ve všech obcích existuje chalupářství. Pro všechny obce je v současné době spádová obec Konice.

Mezi významné dříve narozené rodáky patří univerzitní profesor Dr. Josef Mazáč, narozený v Lipové v r. 1811 (zemřel v Boskovicích v r. 1874). Dále František Šín, narozený na Hrochově r. 1861, který jako učitel vydal „Praktickou školu počtů“ a Teodor Grepl, narozený v r. 1900 na Hrochově, který se uplatnil jako významný zahradník v Paříži (jeho firma dodala mnoho růží do Lidic).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lipová (obec) Přerov
obec, osada Lipová - lázně (obec) Jeseník
obec, osada Horní Lipová (osada) Jeseník
obec, osada Lipová (obec) Cheb
obec, osada Lipová (obec) Děčín
obec, osada Lipová (obec) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)