Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Podhradí (obec) [28801]



Svou polohou  - horská obec  Podhradí,  obklopena ze tří stran lesy v bezprostřední blízkosti lázní Luhačovic. Leží v hlubokém údolí při potoku, který pramení pod Komoncem. První zmínka se váže k roku 1563, kdy se ještě nazývala ves Podhradí Starosvětlovské a sídlili zde s největší pravděpodobností lidé - dvořané, kteří sloužili hradnímu panstvu. Obec Podhradí má svou historii úzce spjatou se zříceninou hradu Starý Světlov, který se náchází nad obcí.

Název obce

Název se dříve uváděl v několika variantách, ale vždy byl odvozen z místa pod hradem: Podhradj (1598, 1670), Podhrady (1718, 1751, 1872, 1885), Podhradi (1846, 1893), Podhradí (1846, 1872, 1881, 1893, 1924). Roku 1563 Podhradí příslušelo k panství luhačovickému. V letech 1850-1949 obec patřila pod soudní i politický okres Uherský Brod, v roce 1960 pod okres Zlín. V současné době je pověřeno obcí město Luhačovice. 

Obec v současnosti

Dnes je obec výstavná, upravená, rozvíjí se podnikání, samostatnost se osvědčuje v mnoha směrech.  V obci bylo zbudováno nové dětské hřiště, upraveno odpočivadlo u Sirčeny a byla vybudována Naučná ekostezka , která vede ke zřícenině hradu Starý Světlov . 

V obci se nachází hospoda ve správě obce bez možnosti stravování s 20 místy.  Na obecním úřadě se nachází místní knihovna a internet pro veřejnost,  kulturní sál s kuchyňkou.  Obec má areál pro sportovní  a kulturní akce. Obec je napojena na vodovod, kabelový rozvod televize a internet, je plynofikována. Část obce je napojena na kanalizační síť. Obec má vypracován Územní plán dlouhodobého rozvoje. Na katastru obce byla vybudována Retenční nádrž na pozlovickém potoce jako protipovodňové opatření.  V obci byla provedena kabelizace elektrického vedení. Je rozpracován projekt na dokončení kanalizace, úpravy středu obce a rekonstrukci obecního úřadu.  

Romantická příroda láká k vycházkám nejen do vsi, ale i na Starý Světlov, Komonec a paseky pod Komoncem (Sanytrákovy, Švadleňákovy, Mizerovy, Krajčovy, Váňovy, Kúdelkovy).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Podhradí nad Dyjí (obec) Znojmo
obec, osada Zvíkovské Podhradí (obec) Písek
obec, osada Podhradí (obec) Cheb
obec, osada Podhradí (městys) Jičín
obec, osada Podhradí (obec) Zlín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)