Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rokytnice (obec) [28732]



Obec Rokytnice se nachází v rovinaté krajině zvaná „Haná“ asi 5km západně od Přerova.První písemná zmínka o obci je z roku 1086,kdy obcí probíhala cesta zvaná „Hradská“,která spojovala dva župní hrady Olomouc a Přerov.Název obce pochází od slova „rokytí“,místo bažinaté,vrboví.Od nepaměti až do roku 1349 byli majiteli obce vladykové  z Rokytnice,z nichž nejvýznamnější byl Hereš z Rokytnice,který zastával úřad nejvyššího sudího v Olomouci.V roce 1437 se majiteli panství stali pánové z Ludanic,kteří panství vlastnili nejdéle ze všech majitelů až do roku 1574.Posledním majitelem byla pozdější manželka Petra Voka Kateřina z Ludanic.Ta vinou svého poručníka,zemského hejtmana Zachariáše z Hradce o majetek v roce 1574 přišla.

 V roce l577 se stal vlastníkem panství pan Joachim Haugvic z Biskupic,který dal pro sebe v obci postavit renesanční sídlo – zámek.Posledním majitelem se stal v roce l897 rod Eihoffů,kteří vlastnili panství až do roku l945,kdy byl poslední majitel JUDr Jan Eihoff jako německý občan odsunut do Rakouska.

 V současné době má obec 1484 obyvatel, má vybudovány všechny inženýrské sítě, vybudovány většinu chodníků a komunikací. V obci je základní škola 1-5 ročník, mateřská škola, školní jídelna s kuchyní, obecní knihovna. V roce 1991 zde byla vybudována pěstitelská pálenice.

Mezi pamětihodnosti obce patří socha sv.Františka Xaverského,postavena v době moru v roce l7l5 na návsi, dále kostel sv.Jakuba Většího, který byl postaven již v roce l353,v roce l764 vyhořel a byl znovu postaven do dnešní podoby.V kostele jsou pochováni poslední Ludanicové Václav a Půta,jejichž náhrobky byly při přestavbě kostela zabudovány po stranách hlavního vchodu. V obci je zámek,dnes Ústav soc.péče se zámeckou zahradou,není přístupný veřejnosti. Na návsi jsou památníky padlých z I. a II. světové války.V roce 2001 byl u samoty Vrbovec postaven památník padlým americkým a kanadským pilotům, kteří v prostoru obce zahynuli při letecké bitvě 17. prosince 1944.

Obec řídí 15-ti členné zastupitelstvo, funkci starosty obce v současné době zastává Petr Havlík.

Obec Rokytnice je typickou hanáckou obcí s charakterem řadové zástavby.V současné době má 1424 obyvatel. Dopravně je spojena  autobusem s městy Přerov a Prostějov, železnicí pak s městy Přerov a Olomouc. Do Přerova a Olomouce se soustřeďuje i zaměstnanost občanů obce. 

V obci působí Zemědělská společnost Pobečví a.s. s 50 zaměstnanci a Ústav soc.péče s 80 zaměstnanci. Dále zde působí několik soukromých podnikatelů s l – 5  zaměstnanci.

Život na vesnici se mění v přímé souvislosti s rozvojem techniky /televize,video,počítače /.Nicméně i v této době se zachovává v obci určitá tradice v kulturní oblasti. 

Hlavním svátkem v obci jsou Hody, které bývají každoročně na den sv.Jakuba /25.července /.V tento víkend se tradičně pořádají sportovní turnaje, do obce přijíždějí  pouťové atrakce, pořádá se hodová zábava. Další tradicí se stalo vodění medvěda o masopustu, sv.Mikuláš a  v plesové sezoně  3  plesy pořádané TJ Sokol, hasiči a myslivci.V kostele sv.Jakuba se pořádají pravidelné bohoslužby. Jednou za pět let pořádá obec setkání Rokytnic, kterých je v republice pět, za účasti představitelů obcí a jejich občanů a sportovců.Zde  se u této příležitosti pořádá turnaj v malé kopané. 

V roce 2001 obec postavila u samoty Vrbovec památník padlým americkým a kanadským pilotům, kteří zahynuli v prosinci 1944 u Rokytnice při letecké bitvě mezi americkým a německým letectvem. V červnu 2001 byl tento památník slavnostně odhalen za účasti vojenských přidělenců USA a Kanady a dalších významných hostí. 

V obci působí  v oblasti společenského života tyto spolky :

TJ Sokol Rokytnice, oddíly nár.házené a malé kopané. Aktivně zde provozuje činnost 10 mládežnických družstev a 4 družstva dospělých. Muži oddílu nár.házené hrají I.ligu, ženy 1.ligu,dorostenci a dorostenky oblastní přebory.

Sbor dobrovolných hasičů 

Myslivecké sdružení Dolek 

Klub důchodců 

Sbor pro občanské záležitosti při OÚ. 

V obci je vedena kronika obce,kde se zapisují každoroční údálosti, obec vlastní i historickou kroniku, kde jsou popsány počátky vzniku obce a její život. Obec provozuje i obecní knihovnu, která byla v březnu letošního roku přemístěna do nové budovy. Obec má schválen svůj znak a  prapor.V roce 1996 se obec podílela na vydání publikace Bitva u Tovačova roku l866, protože část této bitvy se odehrála i na území obce. Na místním hřbitově lze vidět hrob pruských a rakouských vojáků.V současné době natáčí Česká televize dokumentární film „Letecká bitva nad Hanou“ o letecké bitvě amerického a německého letectva  v prosinci 1944, jehož součástí budou i záběry z Rokytnice od památníku padlých pilotů v lokalitě Vrbovec.

V obci již několik desítek let  je činný pěvecký soubor Mír.Vystupuje v Rokytnici i okolních obcích se svým pásmem písniček a básní při slavnostních příležitostech a pro pobavení občanů. Jejich vystoupení má vysokou kulturní úroveň a  vždy přispívá k dobré náladě obecenstva. 

Po roce l989 hledala obec i možnosti vlastních  finančních zdrojů a proto zvažovala možnost podnikání. V roce l99l zahájila činnost obecní pěstitelská pálenice, která si za dvanáct let činnosti získala  dobré jméno v širokém okolí. Každým rokem do Rokytnice jezdí s blízkých i vzdálených obcí občané s kvasem, aby zde přeměnili svou úrodu ovoce v lahodný mok – slivovici. Jezdí k nám zákazníci i z Čech / Vlašim,Nymburk/.V pálenici je nabízeno i občerstvení pro zákazníky, což vede k úplné spokojenosti každého, kdo k nám zavítá. 

 

Jak již bylo řečeno, obec Rokytnice je typickou hanáckou obcí s řadovou zástavbou, která je zachována v téměř celé délce hlavního průtahu obcí.V prostředí části obce jsou zem.usedlosti,které tvoří náves obce. Spodní část obce tvoří menší domky a je zde vidět, jakým způsobem se tvořily stavby menších sedláků a chalupníků. Dominantu obce tvoří kostel sv.Jakuba, který byl založen již v roce l353, do dnešní podoby pak postaven v roce l764 a zámek, který byl postaven Joachimem Haugvicem z Biskupic koncem l6.století. Dnes je v něm Ústav soc.péče a zámek je velmi dobře udržovaný včetně  pozemků k němu patřících. 

V rámci občanské vybavenosti byly postupně od roku 1992 provedeny opravy a rekonstrukce na téměř všech objektech OÚ. 

Budova OÚ – v přízemí provedeny stavební úpravy pro vznik ordinace dětské lékařky, která v obci do té doby nepůsobila a stavební úpravy pro provozovnu kadeřnictví. V prvém patře  byla provedena rekonstrukce kanceláří a zasedací místnosti. Byla provedena výstavba nového soc. zařízení v celé budově. Dále bylo provedeno přepojení budovy na plynové vytápění a nová fasáda budovy. 

ZŠ – V současné době jsou již zrekonstruovány všechny vnitřní prostory školy /podlahy, chodby, jídelna, soc.zařízení/ a dvorní trakt – sklady, dvůr. Zbývá provést novou fasádu budovy, kterou má obec v plánu v roce 2005. 

MŚ – Provedeny nové omítky v suterénu, nová dlažba na terase ze dvora, nové odkanalizování dešťových vod, zrekonstruováno vybavení kuchyně dle nových zákonných požadavků. 

Byly vybudovány chodníky ve spodní části obce a ve směru na Lukovou.

Byla provedena plynofikace hasičské zbrojnice a zabezpečen prostor u zbrojnice pro sportovní hasičské závody a tréninky. 

Byla opravena brána do lokality „Starý dvůr“, která je součástí památkové zóny zámku. 

Protože ještě v roce l989  nebyl v obci vodovod ani plyn, stalo se budování těchto sítí hlavním nosným programem v 90 tých letech. 

1990 – 1993 výstavba vodovodu v celkové délce ll,3 km. 

1993 – 1996 výstavba plynovodu v délce 8,6 km 

1998 – provedení kabelizace telefonní sítě v celé obci 

1999 – Rekonstrukce a posílení sítě nn elektro v horní části obce 

2004 – dokončení největší investiční akce v obci za posledních 10 let – Likvidace odpadních vod v Rokytnici.V rámci této stavby se vybudovala přečerpávací stanice odpadních vod s výtlačným potrubím na ČOV Henčlov, byly vybudovány nové kanalizační stoky, zatrubněny vodní příkopy, opraveny komunikace. Náklady na akci činily  23 mil. Kč. Touto akcí byly dokončeny veškeré inženýrské sítě v obci. 

V obci jsou na návsi dva památníky z I. A II. světové války a morový sloup se sochou sv.Františka Xaverského. Na pomníku z II.světové války jsou vyryta jména občanů Rokytnice, sovětských vojáků a amerických pilotů, kteří položili svůj život při osvobozování  Československa. V poslední době byly zrestaurovány sochy sv. Pauliny a sv. Rosalie u kostela, kříž u kostela, socha sv.Panny Marie za obcí směrem k Bečvě a v současné době se provádí restaurování památníku z I. Sv.války na návsi. 

O údržbu zeleně se starají zaměstnanci obce a v případě potřeby odborné firmy. Náves byla rekonstruována dle architektonického návrhu a představuje jedno z nejpěknějších míst v obci. Dle tohoto vzoru se vytváří  zelené pásy i v ostatních částech obce a představa je postupné dokončení úpravy zeleně v celé obci k plné spokojenosti občanů. 

V obci se nachází návesní rybník pod zámkem,který byl v letech 1997 – 1998 opraven. V severní části obce se nachází ještě záchytný rybník, který se plní vodu při velkých deštích a v letech s vydatnými srážkami. Další vodní toky v obci nejsou,nejblíže obci je řeka Bečva ve vzdálenosti cca 800 m.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Rokytnice v Orlických horách (město) Rychnov nad Kněžnou
město, městys Rokytnice nad Rokytnou (městys) Třebíč
město, městys Rokytnice nad Jizerou (město) Semily
obec, osada Rokytnice (obec) Zlín
obec, osada Rokytnice (obec) Přerov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)