Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vráž (obec) [2833]



Původ a založení Vráže obestírají pověsti. První příbytky zde podle nich byly založeny pastevci stád v době, kdy v jeskyni ve Svatém Janu žil poustevník Ivan, což znamená období vlády knížete Bořivoje. Podle archeologických nálezů byly však na území obce zjištěny stopy osídlení už ve starší době kamenné.

Přibližně v desátém století byl postaven první kostel a kolem roku 1380 byl postaven kostel současný, který byl zasvěcen svatému Bartoloměji.

První písemná zmínka o obci se pak datuje k roku 1320, kdy se připomíná rychtář ve Vráži ("iudex de Wraz"). Z další zprávy z roku 1357 vychází najevo, že ves byla součástí panství příslušného k nově vybudovanému hradu Karlštejnu. Dějinné osudy obce Vráž jsou tedy shodné s dějinami panství hradu Karlštejn. Následovalo období, kdy přes naši ves táhla vojska. Nejprve to roku 1421 byli husité. V roce 1639 vypálila obec švédská vojska a po třicetileté válce zde zůstává jen několik málo chalupníků a hospodářství.

Mezi lety 1756 - 1763 dvakrát prošla obcí pruská vojska a v napoleonských válkách, 1812, zde byli utábořeni ruští vojáci - následovala morová epidemie. Ve válce Pruska s Rakouskem, přesněji roku 1866, byla obec obsazena Prusy. Velkou událost pro obec znamenala roku 1880 stavba přízemní školy, k níž bylo o sedm let později přistavěnu patro. Do té doby navštěvovaly vrážské děti školy v okolí.

Roku 1881 byla otevřena první cihelna, ve které se pálily cihly z místní hlíny. Roku 1892 vzniká hasičský sbor, kterému byl až o padesát čtyři let později předán hasičský vůz. Také byla v letech 1895 - 1897 na trati Dušníky - Beroun zařízena železniční stanice Vráž - Sv. Jan p. Skalou a v roce 1910 byl založen první spořitelní spolek "Kampelička". Mezi lety 1914 - 1918 padlo v první světové válce osmnáct vrážských občanů. TJ Sokol vznikl roku 1919 a v roce 1923 byla založena první kronika obce. Roku 1932 byla obec elektrifikována. Během druhé světové války bylo v období okupace pozatýkáno několik vrážských občanů. 6. května 1945 projíždí obcí několik vozů generála Vlasova a 11. května je již v obci uvítána Rudá armáda. 1963: Místní hospodářství má: holírnu, mandl, krejčího, dvě švadleny, pět zedníků, truhláře a další Roku 1980 má již Vráž dvě samoobsluhy, dvě hospody, hasičský sbor, započatou druhou etapu výstavby dešťové kanalizace a chodníků a oslavuje sto let od založení školy a jubileum obce. V roce 2005 má obec. domů,. obyvatel a náleží k ní rozsáhlé chatové oblasti. V roce 199. byla obnovena i činnost TJ Sokol.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vráž (obec) Písek
obec, osada Vráž (obec) Beroun



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)