Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Ostrava-město » hotel, hostel » Hotel Brioni **** - Moravská Ostrava (hotel)

Hotel Brioni **** - Moravská Ostrava (hotel) [28236]


Popis | Cestovní deník | Kontakty | Mapa | Fotogalerie | Recenze | Propagace | Upravit text | Objednat ubytování
    (přímý kontakt na provozovatele)

Historie hotelu začíná již v roce 1910 kdy ostravský restauratér Karel Schindler požádal magistrát Moravské Ostravy o vystavení koncese na provozování hotelu. Ta mu po kratších průtazích a námitkách, byla nakonec přislíbena. V roce 1911 se začalo se stavbou budovy na Stodolní ulici, která byla v roce 1912 dokončena. Po komisním ohledání, že jde o stavbu poctivou a vzhlednou „jež k městu půjde co by ozdoba“, byla Karlu Schindlerovi koncese udělena. Téhož roku byl Hotel Brioni slavnostně otevřen za zvuků nejznámější ostravské hornické dechovky vedené kapelmajstrem Mazákem. Stodolní ulice neměla v té době dobrou pověst, kvůli tomu, že se zde scházely prostitutky a obtěžovaly kolemjdoucí. Proto rozhodnutí Schindlera bylo považování za velmi odvážné. Brioni byl ve své době nejmodernější hotel v Moravské Ostravě, měl šedesát elegantně zařízených pokojů. Jedna noc přišla na dvě až tři koruny podle toho, jak luxusně byl pokoj zařízen. V budově již byla elektřina, výtah, telefon a ústřední topení. Novinkou bylo elektrické buzení podle přání hosta. Ve dvoře nechal Schindler vybudovat letní zahradu, kterou ostravská honorace vyhledávala zejména v neděli odpoledne. Bylo to posezení při hudbě, kterou hoteliér velmi miloval. V hotelu se také konaly pověstné soutěže hornických dechových kapel.

Ve třicátých letech minulého století se zde podávala piva výhradně plzeňská a českobudějovická. Zvláště široká byla nabídka italských vín, především z oblasti Brioni. Proto se zde scházeli znalci vína ze širokého okolí. Před otevřením hotelu měl Karel Schindler do roku 1912 na Stodolní ulici v domě č.p. 834 Českobudějovickou pivnici. Podávala se zde pražská a vídeňská jídla a opět vína z Brioni. Brionská vína zde nakonec dosáhla takové proslulosti, že hotel dostal jméno Brioni. A právě zmíněné víno bylo důvodem, proč se zde scházeli Italové. Hotelu Brioni se říkalo Italský dům (protože Ostrava měla Německý a Polský dům). Za druhé světové války se hotel jmenoval Schindler, po válce Odra a jeho sláva v době socialismu zcela vyhasla. Po roce 1989 Hotel získává zpět svůj původní název - Hotel Brioni.

Hotel Brioni nabízí 43 luxusně zařízených pokojů, ve kterých se originální design snoubí s funkčností a poskytuje tak hostům nadstandardní komfort.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)