Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Žilina (obec) [2821]



Žilina je obec v okrese Kladno. Je členem Svazu měst a obcí, Sdružení obcí a mikroregionů Křivoklátsko a Svazek obcí mikroregionu Bratronicko.

Obec je položena v mělké kotlině, lemované od jižní strany až po severozápad lesním masívem zde začínajících křivoklátských lesů. Další lesní útvar menší rozlohy (Smejcenina) je na severní straně katastru obce. Dno kotliny je v prostoru původní návsi na úrovni 393 m n. m. Je vzdálena západně 30 km od Prahy, 10 km od Kladna a 7 km od prezidentského zámku a hrobu prezidenta T.G.Masaryka a jeho rodiny v Lánech. Obcí prochází hranice Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

Obec vznikla asi v polovině 12. století. První písemná zmínka o ní je z roku 1352, kdy je v seznamu papežských desátků. Název obce je staroslovanského původu a znamenal místo bohaté na vodní prameny a mokřiska. V průběhu doby procházel změnami - Zylina, Zilina, Silina, Zilinia, kolem roku 1660 již Žilina, poté Schillin, Žlín, Žihlina, ale od roku 1845 je již nezměněný – (Žillina) Žilina. Obec byla královským majetkem, ale roku 1552 ji daroval král Ferdinand I. Janu Bořitovi z Martinic a na Smečně. Až do vzniku ČSR roku 1918 byla součástí Smečenského panství. Od té doby do roku 1949 patřila do okresu Slaný, potom do okresu Nové Strašecí a od roku 1960 do okresu Kladno, kam má nejblíže i nejlepší spojení. V letech 1980 - 1990 byla k Žilině připojena sousední obec Lhota. Dnes má obec 265 domů, 735 obyvatel a dále se rozrůstá.

V obci jsou tři prodejny potravin a drobného zboží, restaurace a dvě pohostinství, pila, tesařství, firma zajišťující práce elektro a vodoinstalační a zemní, kamenictví, drobná řemesla a sběr kovového odpadu.

Od roku 1947 je v obci elektrická síť a od roku 1966 vodovodní. Od prosince roku 1997 je v provozu čistička odpadních splaškových vod s oddílnou kanalizací a je na ni napojena celá obec. Plyn byl zaveden v roce 2002. Telefon je zaveden v celé obci.

Obec je od roku 1991 aktivně zapojena v Programu obnovy venkova a od roku 2000 má schválený územní plán..

V sokolovně je v současné době využívána jen její restaurační část. Její topný systém byl v roce 2004 plynofikován. Nyní se připravuje její přístavba a oprava a oprava přilehlého sportovního hřiště. Travnatá plocha parku byla v roce 2004 opravena a doplněna stromovou a keřovou zelení a postupně se doplňuje zařízeními pro dětské hry, sport a odpočinek všech věkových skupin.

Žilina je velice hezká a výstavná, udržovaná, má mnoho zeleně. Pro svůj vzhled, krajinné umístění, klid, čisté ovzduší a okolní lesy a dobré spojení na všechny strany - i na Prahu, je vyhledávána pro stavbu rodinných domků, s čímž počítá i územní plán obce. Ve výstavbě je ubytovací, rekreačně sportovní areál, s jehož otevřením se počítá v roce 2006. Pracuje se na úpravě veřejných prostranství pro odpočinek a sport.
Obec má již vozovky i chodníky s pevným bezprašným povrchem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Žilina (obec) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)