Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Velké Přítočno (obec) [2808]



Obec Velké Přítočno leží ve středních Čechách, asi 1 km jižně od města Kladna a přibližně 20 km od Prahy. Obcí prochází komunikace I. třídy směr Kladno - Praha - Karlovy Vary. V současné době se v těsné blízkosti obce nachází průmyslová zóna Kladno - jih.

První písemné zprávy se datují do 14. století. Dříve se Velké Přítočno nazývalo Hořejší. V místech nynějšího rybníka stávala tvrz, která zanikla asi v 17. století. Tvrz patřívala Vladykům z Přítočna.

V roce 1705 prodal syn hraběnky ze Šternberka, Jaroslav Florián Švihovský Velké Přítočno Karlu Jáchymu Bredovi, jenž je připojil k tachlovickému panství. To od hraběte Bredy, známého tyrana českého lidu, koupila v roce 1732 Anna Marie Františka, velkovévodkyně Toskánská. Během jejího panování velkopřítočenský dvůr zaznamenal rozsáhlých změn. Byl vybudován velkokapacitní panský špejchar, který patřil (a dodnes patří) k největším hospodářským stavbám v regionu.

Po roce 1741 bylo Velké Přítočno často rabováno francouzskými a bavorskými vojsky, postupujícími po Chebské cestě (dnešní karlovarská silnice). Po více jak sedmdesáti letech vesnicí prošla také vojska ruská.

V roce 1847 připadly statky jako soukromý majetek císaři Ferdinandovi V. Dobrotivému. Po jeho smrti připadly pod správu habsburské monarchie.

28. října 1918 byl velkopřítočenský dvůr a špejchar zestátněn.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Velké Přítočno (obec) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)