Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Louny » restaurace, hostinec » Restaurace u Žida - Louny (restaurace)

Restaurace u Žida - Louny (restaurace) [28049]




Restaurace U Žida se nachází v historické části královského města Louny.
První zmínka o domě v České ulici (někdy zvané též židovská či zadní) č.p.182 pochází z roku 1403, kdy jistý Petr Chyna s manželkou Kristou vzdali dům v české ulici mezi domy Beneše - vozataje č.183 a domem židů č.181 Tomáši - hokynáři.
Po několika dalších vlastnících koupil r.1434 žid Mikuláš Kocúrek dům od Jakuba - strýce vozataje a následujících zhruba 100 let se střídali židovští majitelé - mezi jinými např. Markvart, Ezdráš či Mojžíš Dlouhý - a je zde také od r.1498 uváděna škola židovská.
Poté přešel dům v majetek obce a ta ho r.1533 prodala jisté vdově Dorotě Šaršounce, jenž však ještě téhož roku, skrze pány konšely k ní ze soudu pro nedostatek zdraví jejího vyslaní, ho prodává Janovi Loužnému.
Během následujících 250 let se vystřídalo mnoho majitelů - za všechny vzpomeňme alespoň Mikuláše Mareše (r.1586), bečváře Martina Pačka (r.1621), Maxmiliána Vernera (r.1710) - až konečně r.1792 dům od Hynka Husáka koupil za 274 zl. švec Tomáš Beran.
Švec pan Tomáš Beran touto koupí založil již více než dvouset leté trvání rodové držby domu, jenž trvá dodnes. Dalšími majiteli z rodu Beranů byli Josef, jeho syn Josef, Leopold, Karel, Květuše Vocílková a konečně současná majitelka Martina Poděbradská.

Restaurace U Žida byla otevřena r.1993 úpravou prostor bývalého rámařství. Roku 1995 byla rozšířena o letní zahrádku, kuchyň pro teplá jídla a nabyla dnešní podoby. Restaurace poskytuje široké spektrum gastronomických služeb pro privátní i pracovní učely, možnost zamluvení jen několik míst, salonku (16 míst), ale i celé restaurace pro konání svatebních, pohřebních či jiných hostin.


strana 1


Bereme následující poukazy:
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)