Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Řisuty (obec) [2789]



Obec Řisuty se rozprostírá západně od Slaného, na toku Červeného potoka, v nadmořské výšce cca 310m. Západní část katastru obce je součástí "Přírodního parku Džbán".

Řisuty jsou starobylou obcí, která se stala pověstnou objevením rozsáhlých hrobů se skrčenými kostrami typu únětického. Nejstarší listinné zprávy o obci pocházejí z roku 1316. V blízkosti obce stávala pevná tvrz, dnes již zaniklá. V obci se nachází kostel sv. Jakuba Většího, původně gotický ze 14. století, barokně přestavěn v 18. století. Z tohoto století je i dřevěná zvonice, stojící vedle kostela.

Hospodářství
Obyvatelé obce aktivního věku jsou zaměstnáni v místě bydliště nebo dojíždějí za prací do Slaného a do Kladna. V katastru obce byly provedeny komplexní pozemkové úpravy. Většinu zemědělské půdy v katastru obce obdělává Agra s.r.o. a šest soukromně hospodařících rolníků. Ze soukromých podnikatelských aktivit jsou nejvýznamnější jatka s výrobou masných a uzenářských výrobků, truhlářská výroba, prodej a servis svářecí techniky, pásových pil na kov a další obory.

Investiční výstavba
V posledních letech obec investovala do opravy fasády a sociálního zařízení budovy OÚ, rekonstrukce dvou obecních bytových jednotek, opravy autobusové čekárny, hasičské zbrojnice a mandlu. V obci chybí centrální vodovod a čistička odpadních vod. Na řešení uvedené problematiky obec spolupracuje s okolními obcemi v rámci sdružení obcí JERIMALITUS.

Dopravní obslužnost
Obec má základní autobusové spojení s městy Slaný a Kladno prostřednictvím ČSAD Slaný a.s. a na jeho zabezpečení se finančně podílí.

Občanská vybavenost
V obci je prodejna smíšeného zboží, prodejna masných a uzenářských výrobků, bufet a dvě pohostinství. Z drobných služeb je nabízeno mandlování prádla.

Školství, kultura, sport
Protože v obci není základní škola, děti za vzděláním dojíždí, převážně do Slaného. V objektu bývalé školy je v současné době obecní úřad a knihovna. V Řisutech je tradičně pořádána pouť a také posvícení. Aktivní spolkovou činnost vykazují zejména členky Českého červeného kříže, které organizují i kulturní a poznávací zájezdy pro občany.

V obci působí hokejový oddíl TJ HC Řisuty, jehož hráči již několikátou sezonu úspěšně hrají krajský regionální přebor. Ke sportovnímu vyžití dětí a mládeže slouží dětské hřiště, tenisový kurt a tělocvična. V poslední době se v obci rozšiřuje chov jezdeckých koní s nabídkou možnosti výcviku jízdy na koních.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Řisuty (obec) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)