Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Podlešín (obec) [2785]



Obec se nachází v údolí Svatojiřského potoka. Připomíná se již roku 1052, kdy zde stával hrad. Roku 1088 patřila tři popluží se třemi vinicemi kostelu vyšehradskému. Odtud asi pochází jméno "Vinice", zachované dodnes na návrší, na severní straně u hranic katastru Drnova. V okolí byly uhelné doly, dnes již zaniklé, patřící Pražské železářské společnosti, a důl na těžbu železné rudy.

V soupisu historických památek je uvedeno v okolí obce letenské pohřebiště, kde byly nalezeny bronzové náramky a spony duchcovského typu. Dále zde stávalo sídliště z dob římských císařů.

Hospodářství
Většina obyvatel dojíždí za prací do blízkých měst, především do Kladna, Slaného a do Prahy.

Investiční výstavba
Veřejný vodovod byl postaven v roce 1963. Se stavbou kanalizace bylo započato v roce 1976. V roce 1999 byla provedena plynofikace.

Dopravní obslužnost
Obec má vyhovující železniční spojení do Slaného, Mostu, dále přes Středokluky a Hostivice do Prahy. Rovněž jsou k dispozici autobusové spoje.

Občanská vybavenost
V obci je prodejna se smíšeným zbožím, dvě restaurace a výrobna masných výrobků s prodejnou. Lékařskou péči pro občany zajišťuje zdravotní středisko v obci Zvoleněves.

Škola, kultura a sport
Děti musí dojíždět do školy do Zvoleněvsi. Ke kulturnímu vyžití občanů slouží především sál Lidového domu, kde se pořádají společenské a kulturní akce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Podlešín (obec) Kladno
obec, osada Podlešín (osada) Ústí nad Labem



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)