Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Družec (obec) [2735]



Ve 14. století patřila větší část Družce ke Křivoklátu, čeští králové tu vykonávali podací právo. V tomto století zde byl postaven gotický kostel, později barokně přestavěný.  Patrně v této době se stala obec poutním místem a farní vsí pro široké okolí.  Ve výklenku hlavního oltáře se nachází největší památnost kostela, starobylá a pověstmi opředená soška Panny Marie s Ježíškem (nyní vystavovaná jen při slavnostních příležitostech). K zázračné sošce se každý rok konávaly poutě a procesí. Kostel obklopoval farní hřbitov, kam své mrtvé ukládaly téměř všechny okolní obce. Dnes ze hřbitova zůstala jen část s velice  zajímavými náhrobky.  V 15. století náležela ves ke kapli Všech svatých na Pražském hradě. Roku 1466 ji daroval král Jiří z Poděbrad Bořitovi z Martinic za věrné služby, ale jen dočasně.

Roku 1514 odevzdal Družec král Vladislav II. rodině smečenských Martiniců dědičně. Tento rod zde vlastnil některé pozemky až do 20. století. Znak rodu Martiniců zdobí strop kostela a čelo kůru. Historické jádro osídlení tvoří bývalé zemědělské usedlosti kolem rozlehlé obdélníkové návsi a kostela. Postupně přibývalo obydlí řemeslníků a domkářů. Do r.  1800 stálo 56 domů jen na pravém břehu Kačáku.

V r. 1900 se jejich počet zvýšil na  112. S rozvojem dolů a hutí na Kladensku 19. století docházelo  k přílivu obyvatel do regionu.  V současné době je v obci 345 domů, v nichž žije 1020 obyvatel. V katastru obce je postaveno 228 rekreačních chat. Lehké opevnění. V letech 1936 – 38 byl Družec součástí opevněného  pásma tzv. „pražské čáry“ – vnitrozemské linie lehkého opevnění, která měla chránit  Prahu před německým útokem.  V údolí Kačáku naproti Novému mlýnu zůstala jedna pevnůstka – řopík zachována.

První zmínky o škole v Družci jsou již z poloviny 14. století. Byla to škola farní a vyučoval sám farář hlavně náboženství. V roce 1634,  byla celá obec vypálena Švédy a až v roce 1688 byl kostel znovu vystaven a při něm znovuzřízena škola.  Nová školní budova byla postavena r. 1845. Chodily do ní děti ze širokého okolí a v malých prostorách se tísnilo až 600 dětí. K další velké přestavbě školy došlo v roce 1946. Současnou podobu dostala škola v roce 2003 a v roce 2010, kdy byla škola rozšířená o půdní vestavbu, přistavěna jedna třída mateřské školy a byla podstatně rozšířená školní zahrada.   


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Družec (obec) Kladno



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)