Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Český Krumlov » pension » Penzion Maštal - Český Krumlov (penzion)

Penzion Maštal - Český Krumlov (penzion) [27067]


Popis | Cestovní deník | Kontakty | Mapa | Ceník | Fotogalerie | Recenze | Propagace | Upravit text | Objednat ubytování
    (přímý kontakt na provozovatele)


Penzion Maštal se nachází v podloubí v horní části náměstí. Tento malý příjemný penzion s výhledem na zámek má kapacitu 10 lůžek.

Pokoje jsou vybaveny sociálním zařízením se sprchovým koutem, televizí + SAT, internetovým připojením a apartmán kuchyňským koutem.

Snídaně podáváme od 8:00 do 10:00 v restauraci Pod Radnicí cca 20 metrů od penzionu.

Objekt je dokladem původní parcelace města. Jeho počátky sahají až do období kolem roku 1300, kdy na tomto místě stály patrně dva domy. Budova s jádrem, krovem, stropními konstrukcemi, sklepními klenbami a loubím gotického původu pak byla přestavěna v období renesance ve 2. polovině 16. století. Dvorní křídlo pochází patrně z období baroka. Kolem roku 1876 bylo zrušeno loubí, podezděn arkýř a historizujícím způsobem bylo upraveno průčelí domu. Další stavební úpravy probíhají s různou frekvencí až do dnešních dnů.

V letech 1459 a 1463 dům patřil barvíři Štěpánovi, v první polovině 16. století byl prodán městskému písaři Václavu Petrlíkovi. Ten ho roku 1550 prodal vladykovi a přednímu rožmberskému úředníkovi Jindřichu Vojíři z Protivce na Římově a jeho ženě Anně za vysokou cenu 360 kop míšeňských. Z dalších významnějších majitelů je možné jmenovat např. českokrumlovského primátora a rožmberského úředníka Jiřího Firšta, jemuž dům patřil v 90. letech 16. století. V této době je v domě doložena domácí sladovna a v objektu se vařilo a šenkovalo pivo, což je písemně doloženo k roku 1654. Okna v zadní části domu tehdy směřovala na masné krámy v Masné ulici. Roku 1714 dům patřil knížecímu dvornímu zahradníkovi Tomáši Gerglenovi. V roce 1867 dům vyhořel a 1876 byl převeden do držení městské rady. Do roku 1948 zde byl provozován hostinec, pak závodní a vojenská kuchyně a konečně od roku 1963 zde funguje Fotoslužba.

V domě kdysi býval hostinec "U Slunce". Hostinský Jan byl velmi nedůvěřivý a nevěřil sklepmistrovi v pivovaře. Stále ho obviňoval, že mu dává sudy naplněné jen zpola a stále si u sládka v pivovaře stěžoval. Aby hostinský nebral pivo od někoho jiného, sládek sklepmistra propustil ze služby. Nevinný muž vyslovil kletbu a hostinský krátce nato uklouzl na schodech do sklepa a pivní sudy se na něho svalily. Jeho duše nenachází klidu ve věčnosti a občas se v domě objevuje.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)