Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zdobnice (obec) [2704]



Obec Zdobnice leží v údolí stejnojmenné říčky mezi lyžařskými středisky Říčky a Deštné v Orlických horách v nadmořské výšce 605 m.
První písemné zmínky se datují od roku 1550. V roce 1575 prodal panství císař Rudolf I. včetně obce Zdobnice. Tato byla přidělena mincovnímu úřadu v Kutných Horách.
Počátkem 16. století byli do této oblasti povoláni horníci - výdřevníci, kteří zde káceli lesy a dřevo plavili až do Kutných Hor. Kolem roku 1630 bylo ukončeno kácení lesů a horníci začali osídlovat odlesněné svahy kolem říčky Zdobnice. Z původního názvu Stobnitz, později Stiebnitz vzniká Zdobnice, která je rozdělena na Malou a Velkou. V roce 1703 se Zdobnice stává majetkem hraběte Norberta z Kolowrat. Před druhou světovou válkou žilo na dnešním katastrálním území obce 2 348 obyvatel, převážně německé národnosti. Po vysídlení počet trvale žijících obyvatel klesal. Dnes v obci žije trvale 151 obyvatel.
Současné katastrální území zahrnuje bývalé obce Kunčina Ves, Kačerov, Souvlastní, Malou a Velkou Zdobnici. Převážná část obce je v Chráněné krajinné oblasti Orlické hory a má vysloveně rekreační charakter. V obci je 230 soukromých rekreačních chat a chalup a 15 penzionů a rekreačních zařízení. Ubytování v soukromí je poskytováno v šesti objektech. V obci jsou vhodné podmínky pro turistiku a cykloturistiku. Krásná příroda láká návštěvníky a houbaře k procházkám i v období mimo hlavní sezonu. V nedalekém okolí jsou známé zámky - Opočno, Častolovice, Rychnov nad Kněžnou, Nové Město nad Metují, Doudleby nad Orlicí a opevnění - Dobrošov a Hanička.
V obci jsou tři vleky pro sjezdové lyžování a výborné podmínky pro běžkaře.
Návštěvu naší obce doporučujeme každému, kdo hledá klid a odpočinek od každodenního shonu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Zdobnice (obec) Rychnov nad Kněžnou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)