Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres České Budějovice » restaurace, hostinec » Restaurace Masné krámy - České Budějovice (restaurace)

Restaurace Masné krámy - České Budějovice (restaurace) [26976]



Původní Masné krámy byly dřevěné a stály na náměstí Přemysla Otakara II. už na přelomu 13. a 14. století. O jejich přemístění z hygienických důvodů rozhodl Karel IV. roku 1364. Nové místo pro ně bylo nalezeno v Krajinské ulici, v níž žilo mnoho řeznických mistrů.

Protože se tato lokalita osvědčila, vyrostla na místě dřevěné budovy roku 1554 zděná stavba bazilikového půdorysu. Prostornou střední lodí procházeli zákazníci, po stranách se nacházely jednotlivé krámky. Do každého z nich vedl samostatný zásobovací vstup, buď z ulice, nebo ze dvora, kde se porážela telata. Samotný řeznický provoz se zde udržel do roku 1899. Po tomto roce, kdy se zpracování masa přesunulo do nových městských jatek na Pražském předměstí, byly jednotlivé krámky rozprodány.

Po 2. světové válce se kvůli havarijnímu vztahu vážně uvažovalo o demolici objektu Masných krámů. Naštěstí padlo opačné rozhodnutí a Masné krámy byly znovu vystavěny roku 1953 podle projektu J. Fidry.

Od té doby slouží jako budvarská hospoda a jako takové získaly Masné krámy na proslulosti. Na dlouhých pět let byly Masné krámy v důsledku velké povodně z roku 2002 uzavřeny. Dnes naštěstí tradice pohostinnosti a výborného čepovaného piva Budvar v Masných krámech pokračuje.

Projekt obnovy restaurace Masné krámy v sobě spojuje moderní technologie a historii stavby bazilikového půdorysu sahající až do 14. století, jíž se podřizuje.

Vstupní skleněný portál opticky propojí restauraci s ulicí a ukáže celou stavbu v původní podobě, bez všech nabalených prvků doby. Dominantním bodem hlavní lodi je výčep a bar – tepající srdce restaurace, odkud se rozlévá život do celé restaurace. Funkčním i výrazovým prvkem výčepu jsou nasvětlené měděné tanky v kóji za ním. U výčepu se počítá s velkým prostorem pro štamgasty.

Vpravo od vstupu zůstává zachována velká kóje vhodná především pro organizované skupiny, nalevo od vstupu je pak nové individuální posezení. Celá zadní polovina je koncipována jako klidná, určená především ke konzumaci jídel. Hlavní loď opticky rozdělují paravány, mezi nimiž jsou umístěny stoly s lavicemi. V levém zádveří vznikla nově malá prodejna suvenýrů podporujících povědomí o Masných krámech i Budějovickém Budvaru.

Vybavení interiéru se podřizuje historickému duchu stavby. Žulová dlažba chodníkového charakteru v kombinaci s masivními dubovými palubkami tento dojem podtrhuje i díky osvětlení. To kombinuje přirozené světlo z ulice a z vnitřních svítidel vyrobených z tradičních materiálů – černého kovu a patinované mědi.

Sepjetí s historií potrhuje také nábytkové vybavení z důsledně přírodních materiálů, tedy dubového masivu, přírodní kůže, černého matného kovu a patinové měďi, to všechno v kvalitním řemeslném a technickém provedení jednotlivých detailů.

Do historických Masných krámů pronikají i moderní technologické prvky v podobě plazmových obrazovek, zavěšeného projektoru s ozvučením v hlavní lodi i bezdrátová inkasní technologie číšníků.

Obnovené Masné krámy mají kapacitu 170 návštěvníků.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)