Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dolní Lipka (osada) [2680]



Dolní Lipka (něm. Nieder Lipka) leží 3 km na západ od Králík. Dopravní páteří obce je silnice č. I/43 z Králík k hraničnímu přechodu Dolní Lipka - Boboszów, z níž u nádraží odbočuje silnice č. III/31223 do Prostřední Lipky, a která se na křižovatce u železničního mostu setkává se silnicí č. II/312 směr Mladkov a č. III/04314 směr Červená Voda. Dolní Lipka je také železničním uzlem.Prochází zde trať č. 021 Hanušovice - Týniště n. Orl., z níž odbočuje lokální trať č. 025 Dolní Lipka - Štíty, kde leží i stanice Králíky. Ve vsi jsou také dvě autobusové zastávky a polní letiště.
Vedle celnice a nádraží Českých drah, a. s., je významnějším podnikem zemědělská společnost ZEOS Prostřední Lipka, obhospodařující největší část luk, polností a kravín. Pobočku zde má i firma PREXIM Diesel, s. r. o., Těchonín, zabývající se opravou lodních motorů. Ve vsi je prodejna Hany Morávkové, u celnice pak další tři provozovny se smíšeným zbožím. Praxi zde provozuje zvěrolékař MVDr. Stanislav Král. Školská zařízení tu chybí, ale v bezprostřední blízkosti katastru leží Střední odborné učiliště opravárenské Králíky.
Také Dolní Lipka vznikala v 16. století. Původní zástavba se nejprve soustředilakolem dolního toku Lipkovského potoka, kde také stojí kaple Panny Marie královny míru z r. 1841 a původní zemědělské usedlosti. Především poválečná výstavba se ale soustředila blíže k Tiché Orlici, která tvoří jižní hranici katastru, do míst u vlakového nádraží a hlavní silnice do Králík. Právě sem se také přesunulo centrum života obce. Ke společenskému setkávání slouží obecní klubovna v bývalém areálu stavebnin. Vedle osadního výboru zde svou činnost vyvíjí také Divadelní soubor Lipka a sídlo zde má redakce regionálního měsíčníku Nové Králicko. Svou samostatnost ztratila Dolní Lipka v roce 1974, kdy se stala integrovanou obcí města Králíky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dolní Lipka (osada) Ústí nad Orlicí



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)