Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dolní Hedeč (osada) [2679]



Dolní Hedeč (něm. Nieder Heidisch) je svou rozlohou nejmenší králickou vesnicí. Zástavbou je přímo napojena na město Králíky, odkud se vine podél Hedečského potoka nejprve na východ a poté obloukem k jihu. Dopravní páteří je silnice č. III/31220, vedoucí z Králík do Horní Orlice. Z ní odbočuje na křižovatce u bývalé školy místní komunikace k poutnímumístu na Hoře Matky Boží, k němuž také vede přímo z města i pěší cesta lipovou alejí. Ve vsi jsou čtyři autobusové zastávky, nejbližší železniční stanice je v Králíkách.
Zdejší podniky jsou orientovány na zemědělské hospodaření - Podzimkovi, Jaroslav Martinec, Štogrýn; rybníky a chov ryb tu provozuje Milan Martinec - nebo na služby spojené s cestovním ruchem - Penzion Kačenka a Poutní dům. V obci je velké procento rekreačních objektů, přímo na poutním místě je prodejna církevních předmětů a suvenýrů, chybí tu však obchod i školská zařízení.
Dolní Hedeč byla založena v 16. století. V historii proslula řezbářstvím a výrobou varhan. Svou samostatnost ztratila v roce 1945, kdy zde již nebyl založen poválečný národní výbor. Od této doby je integrovanou obcí města Králíky.
Dominantou vesnice, ale i celého Králicka, je poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie. V letech 1696-1700 jej na místě, kam směřovala dětská procesí z Králík, nechal postavit královehradecký biskup Tobiáš Jan Becker. V roce 1710 byla dokončena stavba kláštera servitů, které později vystřídali redemptoristé.V roce 1950 se stalo toto místo, z nařízení komunistů, internačním táborem pro řeholníky. Od roku 1960 až do nedávné doby zde působila kongregace sester Neposkvrněného Početí Panny Marie. Dnes se o poutní kostel starají opět redemptoristé. Návštěvníkům je volně přístupný nejen on, ale i přilehlé ambity s celou řadou církevních i historických památek. Při cestě lipovou alejí se poutníci setkají s několika kapličkami, renovovanými za přispění nadace pana Franze Jentschkeho Hora Matky Boží.
K vyhledávaným místům patří i nová rozhledna na vrcholu Val (788,5 m n. m.). Nejen z ní, ale také od poutního kostela, se návštěvníkům naskýtá neopakovatelný výhled do celého kraje, na horské hřebeny masivu Králického Sněžníku, Orlických hor, Suchého vrchu, Jeřábu a Hrubého Jeseníku.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dolní Hedeč (osada) Ústí nad Orlicí



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)