Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Varvažov (obec) [2645]



Písecko se řadí mezi regiony s nejlépe zachovanou lidovou architekturou. Varvažov patří v tomto směru k nejzachovalejším a nejcennějším obcím. Kromě toho tvoří zvláštní a výraznou dominantu Varvažova kostel sv. Kateřiny a nově opravený barokní zámek. Není tedy náhoda, že je Varvažov vyhledávaným místem mezi filmaři. Naposledy zde byl na příklad natáčen film „Je třeba zabít Sekala“.

A kde nalezte Varvažov ?
Přibližně 20 km severně od Písku a asi 5 km západně od Zvíkova, v blízkosti Orlické přehrady, tedy přímo v centru významné turistické oblasti. K Varvažovu nyní patří i původně samostatná obec Zbonín.

Historie Varvažova je pozoruhodná především tím, že varvažovské panství patřilo téměř 800 let Řádu svatého Jana Jeruzalémského, později Řádu maltézských rytířů. Mezi robotní povinnosti poddaných na varvažovském panství patřila na příklad příprava a plavení vorů po Vltavě pro potřeby Pražského hradu. Ve své dlouhé historii zažil Varvažov období prosperity i úpadku, ale na rozdíl od většiny obcí severního Písecka byl díky své přísně katolické vrchnosti a vlivu velkopřevorů uchráněn ve válečných letech před většinou průtahů a ležení vojsk.
V roce 1847 koupili Varvažov Schwarzenbergové. Po roce 1850 začalo docházet k významným celospolečenským změnám. Vstoupila v platnost nová organizace státní správy a byly zřizovány tzv. spojené obce politické, které sdružovaly vždy několik osad. Na severním Písecku byla největší z nich spojená obec Varvažovská.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Varvažov (obec) Písek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)