Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » divadlo » WOW SHOW - Black light theatre - Praha 1 (divadlo)

WOW SHOW - Black light theatre - Praha 1 (divadlo) [26363]



Toto vzrušující představení nabízí řadu nových kouzel. Diváci jsou do jeho průběhu interaktivně zapojeni. V jednom z výstupů se např. od stropu snáší šest obrovitých fluoreskujících balónů, které rozjařené obecenstvo postrkuje a koulí sem a tam.

Představení je vhodné pro všechny věkové kategorie.

Černé divadlo, stejně tak jako řada jiných významných věcí, se zrodilo v Číně. Tehdy Číňané využívali světel svíček, s jejichž pomocí na plátnech z bílé látky předváděli svá stínová představení. Někdy v 18. století se technika stínového divadla dostala do Japonska, kde se jí začalo využívat v tradičním typu japonského loutkového divadla zvaném „Bunraku“.
Na počátku kinematografie, v době, kdy jakékoliv kinematografické techniky byly ještě „v plenkách“, využívala řada umělců (mezi nimi také George Malige) „techniky černého divadla“ ke ztvárňování představ, které se rodily v jejich mysli. Moderní černé divadlo vznikalo v 50. letech, a to především díky iniciativě francouzského avantgardního umělce Georga Lafailleho, který je často označován za „otce černého divadla“.
K této době se váže vynález ultrafialové lampy, která se v průběhu 60. a 70. let, v období „hippies”, stala módním výstřelkem u mladých lidí usilujících o nalezení nových barev jako symbolu pro pojem svobody.
V té samé době se v Praze, v Československu, utvářel nový magický divadelní jazyk, tj. nový typ divadla, nabízející dosud nepoznané možnosti a barvy.

V novém typu divadla bylo zapotřebí naprosté tmy, širokého využití černých materiálů, černé malby a také ultrafialového osvětlení, které nabízelo širokou škálu všech ostatních barev.

Ultrafialové světlo, kterému se říkalo také „černé světlo“, a zatemněné divadelní sály, zahalené do černé látky, daly tomuto specifickému typu divadla jeho název: „černé divadlo“.

Mnozí lidé tvrdili, že počátky tohoto uměleckého žánru jsou v Československu současně také počátky éry komunismu. Lidé totiž využívali tohoto typu divadla a divadelní scény také k tomu, aby si sdělovali důležité informace z vládních kruhů. Právě proto byla i tato specifická protestní sdělení označována jako „černé divadlo“.

Vraťme se však zpět do 60. let, kdy si významný český umělec Jiří Srnec vydobyl světové uznání za svá představení černého divadla, která prezentoval na mnoha světových festivalech.

Další typ divadla, který byl na svém počátku těsně spjat s „černým divadlem“, představovala „Laterna Magica”. V současné době jsou tato představení založena zejména na technice „multimediálního divadla“.

V 90. letech po „sametové revoluci“ začali principy černého divadla rozvíjet a prosazovat také mnozí čeští umělci. Byli to právě oni, kteří přispěli ke zvýšení jeho reputace a prohlásili Prahu za hlavní město černého divadla.

V současné době působí v Praze celkem devět černých divadel. Přestože je divadlo WOW nejmladším z nich, je největší a nejmodernější.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)