Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » hotel, hostel » Residence U černého orla - Praha 1 (hotel, restaurace)

Residence U černého orla - Praha 1 (hotel, restaurace) [26328]


Popis | Cestovní deník | Kontakty | Mapa | Ceník | Fotogalerie | Recenze | Propagace | Upravit text | Objednat ubytování
    (přímý kontakt na provozovatele)

11 1

Stará malostranská pověst praví, že tomuto domu, od pradávna zvanému U černého orla, ztepilý dravec z erbovního znamení jen štěstí a blaho přináší. Podle věhlasného Tomkova místopisu tu již v polovině 14. století stával palác mohučského arcibiskupa Ludwiga. Při jedné z jeho cest k pražskému královskému dvoru našli rekové z jeho družiny v hlubokých bavorských lesích orla zaklíněného pařátem v rozsedlině skalní stěny. Pomohli mu na svobodu a jak stojí v prastaré kronice, při všech dalších cestách hraničními hvozdy se jim nad hlavami, jakoby z vděčnosti, vždy objevovala tmavá silueta tohoto dravce.

Tato legenda, přecházející z generace na generaci, se pak promítla do zdejšího erbovního znamení, černého orla s majestátně rezepjatými křídly. Jeho obraz se v předlouhém toku let proměnil ve dvouhlavého říšského orla s korunkou, lvem na hrudi a mečem a žezlem v pařátech.

Do košaté historie tohoto domu tragicky zasáhl požár v roce 1503, kdy dům do základů vyhořel. Brzy na to ale byl nemalými náklady vystaven znovu. Na dobové rytině z roku 1611 je již vyobrazen jako dvouposchoďový se štítem. Tak také přečkal všechna nebezpečenstva následující Třicetileté války.

Podle poznámky v malostranské ubytovací knize byl v roce 1723 dům přestavěn, zvýšen o další patro a přiblížil se tak už dnešní podobě. Podle dobového zápisu byl tehdy v jeho přízemí výčep, dva kvelby, dvorek a dřevník, pod nimi sklep s klenutými stropy. V novější podobě v něm došlo pouze drobnějším úpravám ve 2. a 3. patře, které proběhly v roce 1883.

V průběhu staletí psali historii tohoto malostranského domu spolu s muži váženými třeba i malostranští řemeslníci. Takže vedle arcibiskupa, či podkomořího v jeho zdech žili i provazník, pasíř, kožešník, stříbrník a zámečník.

V současnosti se dům jakoby mávnutím kouzelného proutku proměnil v Residenci U černého orla, nabízející ubytovací a stravovací služby na špičkové úrovni.


Residence U černého orla leží na Královské cestě po níž přijížděli na Pražský hrad všichni významní čeští panovníci a šlechtici. Nabízí Vám k ubytování 12 dvoulůžkových pokojů. Některé s možností přistýlky nebo dětské postýlky. Pokoje jsou rozděleny do tří následujících kategorií:

  • Šlechtický pokoj: Útulný dvoulůžkový pokoj vybavený stylovým dubovým nábytkem, trezorem, telefonem, satelitní TV s LCD obrazovkou a DVD přehrávačem. K dispozici je kompletně vybavená koupelna se sprchovým koutem, vysoušečem vlasů, župany a pantoflemi. Pokoje jsou situované do malebného hotelového dvorka.
  • Královský pokoj: Královský pokoj na Královské cestě, co jiného si přát! K útulnosti a pohodlí dvoulůžkového pokoje přispívá dubový nábytek, trezor, telefon, satelitní TV s LCD obrazovkou a DVD přehrávačem. V pokoji je kompletně vybavená koupelna s vanou nebo sprchovým koutem, vysoušečem vlasů, župany a pantoflemi. V této kategorii můžete volit mezi pokoji situovanými do Mostecké ulice a pokojem s výhledem do hotelového dvorka.
  • Císařský pokoj: Jako v nebi se budete cítit v luxusním dvoulůžkovém podkrovním apartmánu s klimatizací o rozloze 100 m2. Jeho vybavení tvoří kožená sedací souprava s konferenčním stolkem, dubový nábytek, telefon a trezor. Kromě satelitní TV s LCD obrazovkou a DVD přehrávačem je apartmán vybaven také Hi-fi soupravou. V koupelně je vana, vysoušeč vlasů, župany a pantofle. Ve stylovém kuchyňském koutu myčka na nádobí, lednice, jídelní stůl a veškeré kuchyňské vybavení. Z pokoje je nádherný výhled jak na Petřín, tak i na kostel sv. Mikuláše a další pražské pamětihodnosti. Malý balkónek slouží jako privátní rozhledna na část historického centra Prahy a typicky červené střechy malostranských domů.


Další služby: Část pokojů je vybavena mini-bary, z ostatních pokojů lze nápoje objednat v recepci, která je našim hostům k dispozici 24 h denně. V recepci si také lze zapůjčit DVD nosiče, připojit se na internet nebo zakoupit základní hygienické potřeby. Mezi naše služby patří i zajištění transferu a individuálních výletů po pražských i mimopražských památkách.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)