Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Ústí nad Orlicí » pevnost, opevnění » Muzeum lehkého opevnění na Adamu (pevnůstky)

Muzeum lehkého opevnění na Adamu (pevnůstky) [2631]



Stručný popis a historie objektu
Oba objekty patří do úseku A - Mladkov, který představuje co do počtu stavebně dokončených objektů vz. 37 největší stavební úsek tohoto vzoru lehkého opevnění v ČR. Byl určen k přehrazení prostoru mezi dělostřeleckou tvrzí Bouda a Zemskou Bránou a umístěn za linií těžkého opevnění. První sled v úseku A mělo tvořit 74 a druhý sled 71 pevnůstek vz. 37, celkem tedy 145 objektů. V prvním sledu se podařilo do září 1938 stavebně dokončit 64 objektů, ve druhém sledu 65 objektů. Kromě typu C se v úseku vyskytují všechny typy lehkých objektů vz. 37. S ohledem na komplikovaný horský terén jistě nepřekvapí skutečnost, že 48 objektů, tedy 1/3 z celkového počtu, je v provedení šikmém, nebo lomeném. Pevnůstka č. 35 představuje prvosledový lehký objekt vzor 37 typ A-160 šikmý - v normální odolnosti, pevnůstka č. 36 představuje prvosledový lehký objekt vzor 37 typ B1-80 - v normální odolnosti.

Současnost a expozice
V současnosti probíhají rekonstrukční práce jak na exteriéru, tak i v interiéru obou objektů (typ A a typ B). Obě pevnůstky budou postupně rekonstruovány do původní podoby včetně vnitřního vybavení objektů.

Přístupové trasy
Autem - silnicí z obce Mladkov směrem na obec Petrovičky, odtud pěšky do prudkého svahu lyžařského vleku, kolem pěchotních srubů K - S 36 a K - S 37 až ke K - S 38. Odtud se dáte lesní cestou doleva. Pohodlnější trasa vede z Kašparovy chaty po červené turistické značce ve směru na obec Vlčkovice. U srubu K - S 38 odbočíte na již zmiňovanou lesní cestou. Vlakem - vystupte na zastávce Mladkov (trať Praha-Varšava) a odtud pěšky po červené turistické značce směr Kašparova chata. Odtud opět po červené značce směr Vlčkovice k srubu K - S 38 a lesní cestou k objektu.
Upozornění: Příjezd vozidly k objektu po vojenské komunikaci od Petroviček není dovolen!


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)