Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Ústí nad Orlicí » pevnost, opevnění » K-S 46 V zátiší (pěchotní srub)

K-S 46 V zátiší (pěchotní srub) [2623]



Objekt je situován na západním svahu kóty Adam cca 0.5 km od obce České Petrovice.


Stručný popis a historie objektu
Pěchotní srub K – S 46 je oboustranný, dvouzvonový, dvoukřídlý a stupněný objekt, vybudovaný ve II. stupni odolnosti v rámci 6. stavebního podúseku ŽSV III Králíky. Betonován byl ve dnech 24. až 29. června 1937 a na jeho stavbu bylo potřeba 1 524 m3 betonu. Osádku objektu mělo tvořit 34 mužů. Během okupace došlo k vytržení obou pancéřových věží a obou střílen hlavní výzbroje na pravé i levé straně srubu. Zkušební postřelování tento srub poškodilo minimálně - v podstatě jen týlovou stěnu pravé střelecké místnosti. Díky této skutečnosti patří srub mezi ty lépe dochované těžké objekty v úseku ŽSV III a je fotogenický.

Výzbroj objektu
Pravá i levá střelecká místnost srubu byly vyzbrojena protitankovým kanónem vz. 36 spřaženým s těžkým kulometem vz. 37 a dvojčetem těžkých kulometů vz. 37. Obranu týlu srubu zajišťovaly čtyři lehké kulomety vz. 26. Stejnou zbraní byly vybaveny oba pancéřové pěchotní zvony srubu.

Současnost a expozice
Srub je vyčištěn, v současnosti probíhají zpřístupňovací a základní rekonstrukční práce, které jsou soustředěny hlavně na exteriér objektu. K prvním rekonstrukcím došlo už i uvnitř srubu.

Přístupové trasy
Autem - silnicí z Klášterce nad Orlicí do Českých Petrovic. Dále pěšky okolo fotbalového hřiště po asfaltové cestě pak po polní cestě směr kóta Adamu. Příjemnou procházku spojenou s prohlídkou srubu mohou návštěvníci podniknout po zelené turistické značce z obce Pastviny podél potoka Bublačka. U prvních chalup vpravo do prudkého svahu přes objekt K – S 47 "V dolině" (Nepřístupný!).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)