Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Písek » obec, část obce (osada) » Orlík nad Vltavou (obec)

Orlík nad Vltavou (obec) [2616]



Orlík je pojem, ať už se jedná o hrad, zámek či přehradu a vodní nádrž. Málokdo však ví, že obec Orlík nad Vltavou se dříve nazývala Staré Sedlo a později k němu přibyla novější část, zvaná Višňovka. Staré Sedlo má svoji vlastní, bohatou historii, přestože je v blízkosti tak významné lokality.
Pro ty z Vás, kteří jste u nás přece jen ještě nebyli, připomínáme, že obec Orlík nad Vltavou leží v krásné krajině u severní hranice bývalého okresu Písek, na levém břehu Vltavy, na hlavní trase silnice č. 19 z Plzně do Tábora. Z Prahy je vzdálen asi hodinu jízdy.

Staré Sedlo je připomínáno již koncem 13. století jako farní obec s kostelem. Pozoruhodné je, že Staré Sedlo bylo od nejstarších dob označováno jako městys, i když privilegium konání výročních trhů a městského znaku získalo až koncem 18. století.
Dominantu obce tvoří původně gotický kostel sv. Prokopa na náměstí, který byl barokně přestavěn v letech 1654 a 1753 – 1754. Před kostelem je socha z poloviny 18. století. U cesty ze Starého Sedla směrem k zámku stojí barokní výklenková kaple se sochou sv. Jana Nepomuckého.
Nepřehlédnutelná je také monumentální stavba Žďákovského mostu o délce 541 m s výškou středu mostu nad Orlickým jezerem přibližně 50 m.
Orlická přehrada, vybudovaná v letech 1954 – 1962 je největší vodohospodářskou stavbou u nás. Výška hráze je 91 m, délka 511 m. Její okolí vytváří ideální podmínky pro rekreaci a vodní sporty.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Orlík nad Vltavou (obec) Písek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)