Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Ústí nad Orlicí » pevnost, opevnění » K-S 38 U křížku (pěchotní srub)

K-S 38 U křížku (pěchotní srub) [2613]



Objekt je situován na hřbetu východně koty Adam směrem na obec Petrovičky.


Stručný popis a historie objektu
Pěchotní srub K - S 38 je oboustranný třízvonový dvoukřídlý objekt, vybudovaný ve II. stupni odolnosti v rámci 6. stavebního podúseku ŽSV III Králíky. Betonován byl ve dnech 26. května až 1. června 1937 a na jeho stavbu bylo spotřebováno 1 626 m3 betonu. Osádku objektu mělo tvořit 37 mužů. Ti v roce 1938 opatřili týlovou stěnu u vstupu do srubu nápisem: "Hraničáři nikdy nezklamou!" dále letopočty 1918 a 1938, mezi kterými se nacházela kresba českého lva na pavéze, pak tu byla kresba dvou hlav chodského psa a mezi nimi přilba na zkřížených mečích. Během okupace byl tento objekt zkušebně postřelován a to ve značném rozsahu. Nejsilněji byly poškozeny týlová stěna a krycí krakorec nad vstupem do srubu, spolu se vstupní chodbičkou. Následně došlo k vytržení všech tří pancéřových věží a obou střílen hlavní výzbroje na pravé i levé straně srubu.

Výzbroj tvrze objektu
Pravá i levá střelecká místnost srubu byla vyzbrojena protitankovým kanónem vz. 36 spřaženým s těžkým kulometem vz. 37 a dvojčetem těžkých kulometů vz. 37. Obranu týlu srubu zajišťovaly čtyři lehké kulomety vz. 26. Stejnou zbraní byly rovněž vyzbrojeny pancéřové pěchotní zvony na levé i pravé straně srubu. Uprostřed čelní stěny objektu byl neobvykle umístěn pancéřový pěchotní zvon pro sólo těžký kulomet vz. 37.

Současnost a expozice
Objekt od jara 2003 čištěn a zpřístupňován. Došlo k opravě ústí vrtané studny, vyčištění obou diamantových příkopů, pracuje se na vyčištění odvodnění objektu. Nadšence, kteří se pustili do rekonstrukce tohoto srubu čeká po řadu příštích let spousta práce.

Přístupové trasy
Autem - silnicí z obce Mladkov směrem na obec Petrovičky, odtud pěšky do prudkého svahu trasou lyžařského vleku, objekt se nachází na červené turistické značce nedaleko srubu K - S 37. Pohodlnější, ale delší přístup je po červené turistické značce od Kašparovy chaty směrem na Vlčkovice, nebo opačným směrem, z Vlčkovic na Kašparovu chatu. Srub se nachází přímo na trase této turistické značky. Vlakem - vystupte na zastávce Mladkov (trať Praha - Varšava) a odtud pěšky po červené turistické značce směr Kašparova chata. Odtud opět po červené značce směrem na Vlčkovice.

Upozornění: příjezd vozidly k objektu po vojenské komunikaci od Petroviček není dovolen!


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)