Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Ústí nad Orlicí » pevnost, opevnění » K-S 37 Na rozhledně (pěchotní srub)

K-S 37 Na rozhledně (pěchotní srub) [2612]



Objekt je situován ve svahu spadajícím z koty Adam směrem na obec Petrovičky.


Stručný popis a historie objektu
Pěchotní srub K – S 37 je oboustranný třízvonový dvoukřídlý objekt, vybudovaný ve II. stupni odolnosti v rámci 6. stavebního podúseku ŽSV III Králíky. Betonován byl ve dnech 11. až 16. června 1937 a na jeho stavbu bylo spotřebováno 1 669 m3 betonu. Osádku objektu mělo tvořit 37 mužů. Ti v roce 1938 opatřili krakorec nad vstupní částí srubu nápisem: "ZA VLAST I ŽIVOTÚ DÁME" a znakem českého lva. Během okupace došlo k vytržení všech tří pancéřových věží a obou střílen hlavní výzbroje na pravé straně srubu. Postřelován byl tento objekt minimálně - jediný zásah byl umístěn do týlové stěny levé střelecké místnosti. Levá skupina střílen hlavních zbraní poškozena nebyla. S ohledem na nezvyklý tvar, přizpůsobení šikmému terénu a téměř nepoškozené zdi patří tento srub mezi ty lépe dochované těžké objekty v úseku ŽSV III a je mimořádně fotogenický. Srub posloužil k natočení některých pasáží známého čs. filmu "Neporaženi". Z jeho střílen (konkrétně levé střílny na ochranu vstupu do srubu) bylo stříleno v jedné z klíčových scén filmu - kulomet obsluhoval herec Jiří Sovák.

Výzbroj objektu
Pravá střelecká místnost srubu byla vyzbrojena protitankovým kanónem vz. 36 spřaženým s těžkým kulometem vz. 37 a dvojčetem těžkých kulometů vz. 37, levá střelecká místnost dvěma těžkými kulomety vz. 37 v sólo provedení. Obranu týlu srubu zajišťovaly čtyři lehké kulomety vz. 26. Stejnou zbraní byl rovněž vyzbrojen pancéřový pěchotní zvon na levé straně srubu, pravý pěchotní zvon byl určen pro těžký kulomet vz. 37. Uprostřed čelní stěny objektu byl umístěn dělostřelecký pozorovací zvon. Jistě stojí za zmínku, že se v době plánování zdejší linie opevnění v roce 1935 na tomto srubu uvažovalo i o umístění otočné kulometné věže.

Současnost a expozice
V roce 2001 se rozběhly poměrně intenzivní zpřístupňovací a rekonstrukční práce s prvořadým zaměřením na exteriér objektu. Ale i v interiéru došlo k výrazným pozitivním změnám - instalování, napojení a zprovoznění dieselgenerátoru, vyčištění a zprovoznění čističky odpadů OMS, osazení pancéřových dveří… V objektu má být postupně prezentována, kromě vlastního vybavení srubu, problematika celní a finanční stráže, včetně zapojení této složky do jednotek SOS.

Přístupové trasy
Autem - silnicí z obce Mladkov směrem na obec Petrovičky, odtud pěšky do prudkého svahu trasou lyžařského vleku, objekt se nachází nedaleko jeho horní stanice. Pohodlnější, ale delší přístup je po červené turistické značce od Kašparovy chaty směrem na Vlčkovice, nebo opačným směrem, z Vlčkovic na Kašparovu chatu. Srub se nachází přímo na trase této turistické značky. Vlakem - vystupte na zastávce Mladkov (trať Praha - Varšava) a odtud pěšky po červené turistické značce směr Kašparova chata. Odtud opět po červené značce směrem na Vlčkovice.

Upozornění: příjezd vozidly k objektu po vojenské komunikaci od Petroviček není dovolen!


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)