Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Ústí nad Orlicí » pevnost, opevnění » K-S 36 Pod Adamem (pěchotní srub)

K-S 36 Pod Adamem (pěchotní srub) [2608]



Objekt je situován v prudkém svahu spadajícím z koty Adam směrem na obec Petrovičky a Mladkov.


Stručný popis a historie objektu
Pěchotní srub K – S 36 je oboustranný, dvouzvonový, dvoukřídlý a stupněný objekt, vybudovaný ve III. stupni odolnosti v rámci 5. stavebního podúseku ŽSV III Králíky. Betonován byl ve dnech 5. až 12. června 1937 a na jeho stavbu bylo potřeba 1 820 m3 betonu. Osádku objektu mělo tvořit 37 mužů. Ti v roce 1938 opatřili stěnu u vstupu do srubu nápisy: "VŠE PRO VLAST", "CIZÍ NECHCEME - SVOJE NEDÁME" a znakem českého lva. Během okupace došlo k vytržení obou pancéřových věží a obou střílen hlavní výzbroje na pravé i levé straně srubu. Zkušební postřelování se tomuto srubu zcela vyhnulo, nápisy přečkaly okupaci bez poškození, poničeny byly až v nedávných letech. S ohledem na skutečnost, že jde o výškově nejčlenitější samostatný srub čs. opevnění s téměř nepoškozeným zdivem, představuje tento srub ty lépe dochované těžké objekty v úseku ŽSV III a je mimořádně fotogenický.

Výzbroj objektu
Pravá i levá střelecká místnost srubu byly vyzbrojena protitankovým kanónem vz. 36 spřaženým s těžkým kulometem vz. 37 a dvojčetem těžkých kulometů vz. 37. Obranu týlu srubu zajišťovaly čtyři lehké kulomety vz. 26. S ohledem na možnost mimořádně dalekých paleb a množství potenciálních cílů pro střelce byly oba osazené pancéřové pěchotní zvony určeny pro těžký kulomet vz. 37.

Současnost a expozice
Samotná stavba je již vyčištěna a postupně konzervována. V současnosti probíhají zpřístupňovací a základní rekonstrukční práce na tomto nejvíce stupněném pěchotním srubu v ČR. Návštěva je zajímavá jak s ohledem na stavební řešení srubu, tak s ohledem na zbytky unikátních nápisů u vstupu do objektu.

Přístupové trasy
Autem - silnicí z obce Mladkov směrem na obec Petrovičky, odtud pěšky do prudkého svahu trasou lyžařského vleku, objekt se nachází nedaleko jeho horní stanice. Pohodlnější, ale delší přístup je po červené turistické značce od Kašparovy chaty, kolem zpřístupněného pěchotního srubu K – S 38 "U křížku" a K – S 37 "Na rozhledně" (směr Vlčkovice), nebo opačným směrem, z Vlčkovic na Kašparovu chatu. Vlakem - vystupte na zastávce Mladkov (trať Praha-Varšava) a odtud pěšky po červené turistické značce směr Kašparova chata. Odtud opět po červené značce směrem na Vlčkovice.

Upozornění: Příjezd vozidly k objektu po vojenské komunikaci od Petroviček není povolen!


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)