Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Ústí nad Orlicí » pevnost, opevnění » K-S 15 U lípy (pěchotní srub)

K-S 15 U lípy (pěchotní srub) [2601]



Severozápadně od města Králíky, nedaleko Vojenského muzea Králíky směrem k Prostřední Lipce.


Stručný popis a historie objektu Pěchotní srub K - S 15 je typickým představitelem samostatného těžkého objektu čs. opevnění. Jde o oboustranný dvoukřídlý dvouzvonový objekt ve II. stupni odolnosti, postavený v rámci 3. stavebního podúseku ŽSV III Králíky. Betonován byl ve dnech 16. až 22. října 1936 a na jeho stavbu se spotřebovalo 1 475 m3 betonu. Osádku objektu mělo tvořit 36 mužů. Tento objekt patřil mezi nejvíce v roce 1938 fotografované těžké objekty na Králicku. V období okupace prošel srub postřelovacími zkouškami, které měly nejméně dvě fáze. Srub je "díky" zkouškám velmi silně poničen na pravé straně a intenzivního postřelování se dočkala i jeho čelní stěna.

Výzbroj tvrze objektu
Pravá i levá střelecká místnost srubu byly vyzbrojeny shodně protitankovým kanónem vz. 36 spřaženým s těžkým kulometem vz. 37 a dvojčetem těžkých kulometů vz. 37. Obranu týlu srubu zajišťovaly čtyři lehké kulomety vz. 26. Stejnou zbraní byl vyzbrojen levý pancéřový pěchotní zvon, pravý byl určen pro těžký kulomet vz. 37.

Současnost a expozice
Čištění a zpřístupňování tohoto objektu nesoucího stopy mnoha zásahů dělostřeleckými granáty započalo v roce 2002. Nadšenci, kteří se rozhodli že tento srub zachrání a zpřístupní, mají nesnadnou práci. Ale její výsledky jsou už dnes dobře zřetelné. V době přítomnosti provozovatelů je v objektu i malá expozice, která mimo jiné obsahuje podrobné údaje o tomto pěchotním srubu, včetně fotografické dokumentace. V současnosti se bohužel provozovatelé potýkají vedle náročné rekonstrukce také s dalším problémem. Majitel přilehlých pozemků požaduje vysoké měsíční nájemné za užívání srubu na "jeho pozemku". Nastává zde další z ukázek toho, že objekty postavené na státem vykoupené půdě mohou mnozí považovat za své, díky neutěšené situaci v oblasti majetkoprávního uspořádání objektů čs. opevnění z let 1935-1938. Bohužel, stát tuto záležitost nedokázal vyřešit ani za 60 let, i když mnohé doklady o výkupech pozemků pro opevňovací práce dodnes existují.

Přístupové trasy
Vlakem do zastávky Prostřední Lipka (trať 021 Hanušovice-Týniště nad Orlicí), odtud asi 300 metrů pěšky po silnici směrem na Králíky ke srubu K - S 14. Od tohoto objektu se dejte západním směrem po zbytcích překážkového systému - vyhýbejte se polím a pastvinám. Pěšky lze zvolit ještě trasu po silnici z Králík směrem na Prostřední Lipku. Polní cesta odbočující ze silnice za továrnou Teslamp doleva Vás ke srubu K - S 15 bezpečně přivede.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)