Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Ústí nad Orlicí » pevnost, opevnění » K-S 8 U nádraží (pěchotní srub)

K-S 8 U nádraží (pěchotní srub) [2597]



Dva kilometry severovýchodně od města Králíky, v bezprostřední blízkosti železniční zastávky Červený Potok - na trati 021 Hanušovice-Týniště nad Orlicí.


Stručný popis a historie objektu
Pěchotní srub K - S 8 je oboustranný třízvonový dvoukřídlý objekt, vybudovaný ve II. stupni odolnosti v rámci 1. stavebního podúseku ŽSV III Králíky. Betonován byl ve dnech 29. září až 5. října 1936 a na jeho stavbu se spotřebovalo 1 580 m3 betonu. Osádku objektu mělo tvořit 37 mužů. Srub byl spolu s několika dalšími objekty na Králicku zařazen do rozsáhlého zkušebního programu řízeného na podzim roku 1940 německým OKH. Okupace tak zanechala na všech částech objektu množství stop po zkušebním postřelování, vytržen byl také jeden pancéřový zvon. O likvidaci druhého zvonu a kopule se postaral n. p. Kovošrot v 50. letech minulého století. Postřelování, trhací práce, činnost povětrnostních vlivů i početných nenechavců způsobily silnou devastaci objektu. Štěstím bylo, že nedošlo k vytržení střílen hlavních zbraní a tak se pěchotní srub K - S 8 mohl zařadit mezi ty lépe dochované těžké objekty v úseku ŽSV III.

Výzbroj objektu
Pravá střelecká místnost srubu byla vyzbrojena protitankovým kanónem vz. 36 spřaženým s těžkým kulometem vz. 37 a dvojčetem těžkých kulometů vz. 37, levá střelecká místnost protitankovým kanónem vz. 36 spřaženým s těžkým kulometem vz. 37. Obranu týlu srubu zajišťovaly čtyři lehké kulomety vz. 26. Stejnou zbraní byl rovněž vyzbrojen pancéřový pěchotní zvon na pravé straně srubu, levý pěchotní zvon byl určen pro těžký kulomet vz. 37 a kopule (v čelní stěně objektu) byla určena pro dvojče těžkých kulometů vz. 37.

Současnost a expozice
Poněkud netradičně pojaté expozice jistě příjemně překvapí většinu návštěvníků. Ti zde mohou shlédnout malou expozici věnovanou čs. opevnění a čs. armádě v roce 1938, expozici věnovanou nacistické podzemní továrně Richard a koncentračnímu táboru Litoměřice, památník bitvy o Dukelský průsmyk, rozsáhlou sbírku ochranných masek a oděvů, rozsáhlou sbírku delaborované munice. Některé části objektu jsou postupně rekonstruovány do původní podoby, včetně části jejich výbavy. Za pozornost stojí především pravá střelecká místnost srubu jejíž rekonstrukce se blíží stavu z roku 1938, včetně vynikající repliky protitankového kanónu vz. 36, která je v ČR unikátní záležitostí. Za pozornost stojí např. také strojovna objektu. Členové Klubu přátel armády prohlídku expozice doplňují výkladem. V interiéru i exteriéru objektu jsou pečlivě zachovávány stopy postřelování, včetně jejich popisu, provedeného při vyhodnocování zásahů za okupace německými odborníky. Na pravé straně objektu bylo restaurováno odstřelem zvonu poničené krycí křídlo a osazena maketa pancéřového zvonu. U objektu lze shlédnout ukázky některých typů překážek proti pěchotě a tankům. Ve vstupní chodbě je instalována pamětní deska plk. pěch. Bohumila Boreckého, velitele Hraničářského pluku 6, jenž zahynul v sovětském gulagu.

Provozní doba a kontaktní adresa
Otevřeno pro veřejnost od dubna do října v rámci společných víkendů v KPO a ve státní svátky od 10.00 do 18.00 hodin, v den před pracovním dnem do 15.00 hodin. Na kontaktní adrese lze dohodnout individuální termín návštěvy srubu, další informace najdete na internetových stránkách provozovatele. Adresa: Klub přátel armády, Nad přívozem 9, Praha 4, PSČ 147 00; tel.: 244 465 356; 603 780 409, nebo 603 595 021. Internetová stránka: http://kparm.wz.cz/

Přístupové trasy
Objekt je situován asi 100 metrů od zastávky ČD v obci Červený Potok, 2 km severovýchodně od města Králíky směrem na Dolní Moravu a Hanušovice. Odbočka k objektu je značena. U nádražní budovy se nachází malé prostranství využitelné k zaparkování automobilu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)