Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chyšky (obec) [2584]



Obec vznikla v raném středověku v blízkosti křižovatky obchodních cest, na jižních svazích Votické vrchoviny v části Čertova břemene. Severní svahy Čertova břemene, zejména Javorová skála , jsou značně strmé, místy skalnaté. Jižní svahy naopak klesají pozvolna s četnými skalnatými výchozy a skupinami balvanů. Členitý terén v některých případech dosahuje převýšení přes 100 m. Obec se poprvé připomíná v roce 1291 jako majetek pražského biskupství. O starobylosti obce svědčí existence farního kostela Sv. Prokopa.

Společně s kostelem sv. Prokopa upoutají pozornost návštěvníků Chyšecka kaple, kapličky a boží muka v polích. Kromě zmíněných pamětihodností jsou na různých místech památkově chráněná stará selská stavení – „roubenky“.
V dnešní době jsou Chyšky přirozeným spádovým a správním centrem, ve kterém obec spravuje ještě dalších 19 osad. Význam obce byl potržen v roce 2000, kdy byl obci předám Parlamentem „Obecní znak a prapor“. V současnosti základní správní úkony, jako je matriční úřad, stavební úřad, vydávání občanských průkazů a cestovních pasů zajišťuje obecní úřad v Chyškách. Na obci jsou pořádána společenská setkání, jako např. „vítání občánků, loučení žáků posledních tříd základní a mateřské školy“. Na našem úřadu lze uskutečnit i svatební obřady. Obec spravuje mateřskou školu, základní devítiletou školu se školní jídelnou, které navštěvují děti nejen z naší obce a našich osad, ale také z obcí sousedních obecních úřadů. Kulturní akce se soustředí zejména do tří kulturních domů, z nichž největší a nejvýznamnější je v Chyškách. Kulturní domy jsou využívány k vlastním akcím nebo jsou pronajímány k akcím pořádanými našimi občany nebo podnikateli. Snaha o rozvoj obce se v posledních letech soustředila na rozšíření bytového fondu. Na tuto snahu obec naváže využitím některých stávajících prostor k výstavbě levných bytů. Větší počet bytů v nízko-energetických domech nebo výstavba rodinných domků bude realizována po schválení územního plánu a přípravě stavebních míst. Této činnosti již dnes předchází úvahy nad vybudováním vodovodního přivaděče, který by zajistil nárůst spotřeby pitné vody nejen v Chyškách, ale i v nejbližších osadách.Velmi významná je i dobrovolná činnost občanů, kteří se podílejí na budování obce. V obci působí 9 občanských a zájmových sdružení, která významně přispívají i k dobrým sousedským vztahům. Vybudovány byly například sportovní areály (fotbalová, tenisová a volejbalová hřiště), které si občané za přispění obce vybudovali ve svém volném čase. Chloubou obce jsou čtyři hasičská auta, která patří do integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje. V obci nechybí informační středisko s internetem pro veřejnost a knihovna. Poloha a rozmanitost krajiny předurčuje Obec Chyšky a osady k ní patřící k aktivnímu odpočinku. Hustá síť turistických a postupně budovaných cyklistických tras umožňují turistům a cyklistům prožít krásné zážitky v zachovalé krajině, která svým rázem nabízí nepřeberné množství pohledů do otevřené krajiny kolem Milevska a Sedlecka. Zalesněné části území zvou k houbaření a sběru lesních plodů. Pro svůj neopakovatelný charakter je území navrženo do přírodního parku "Jistebnická vrchovina".Pro návštěvníky, kteří se raději baví ve společnosti než procházkami v přírodě, jsou pořádány kulturní akce v kulturním domě.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chyšky (obec) Písek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)