Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » restaurace, hostinec » Restaurace U Kurelů - Praha 3 (restaurace)

Restaurace U Kurelů - Praha 3 (restaurace) [25836]



V roce 1907 dokončil Miroslav Kurel stavbu své budovy v oblasti tehdejší žižkovské dělnické třídy a hrdě představil svou novou hospůdku na rohu – U Kurelů. Po dobu následujících desetiletí hospůdka sloužila jako komunitní centrum, jež nabízelo různá divadelní představení, hudební vystoupení a také čtení poezie. Tento vzdušný prostor s vysokými stropy sloužil rovněž jako místo ke každotýdenním tanečním zábavám a téměř každý den byly jeho veliké prostory naplněny hudbou a smíchem přátel, kteří nad dobrým jídlem a pitím hráli karty a probírali všechny nedávné příhody.

Pod taktovkou komunismu, kdy byly zakladatelům odebírány jejich osobité názvy, se „U Kurelů“ přejmenovalo na hospůdku „ U Pošty“ jako odkaz na hlavní poštu, jež se v ulici nacházela. Ceny piva vláda ponechala nízké (v rámci základních práv „svobodných“ Čechů) a kultura podniku i nadále rozkvétala.

V tuto dobu zde byl věrným zákazníkem i Bohdan Holomíček, fotograf Havlova portrétu a jeho blízký kamarád. My Vám máme tu čest představit 9 jeho krásných fotografií trvale visících na stěnách restaurace pořízených v jejím okolí a vnitřních prostorách, zachycujících život takový, jaký byl v sedmdesátých letech na území Československa. Na snímcích můžete vidět jeho přátele, přední disidenty, donašeče StB, a také shromáždění a oslavy sousedů..

V roce 1989 byla hospůdka předána zpátky do rukou rodiny Kurelů a byla pronajata soukromou pohostinskou firmou. Vrátili se k původnímu jménu a v polovině 90. let se podnik dostal do povědomí široké veřejnosti, nyní by se spíše hodilo říci neslavně, nebývalým podnikatelským nápadem, a to uspořádat v rámci naší země úplně první noc s obsluhou nahoře bez!

Zpravodajské stanice vysílaly své týmy, aby zachytily hordy zástupců mužského pohlaví naštosovaných u vchodu do hospody, i těch méně šťastlivých, kteří se již dovnitř nedostali a tlačili se do pozice, aby alespoň letmo zahlédli ženu nesoucí pivo, guláš a panáky mužům s tupým výrazem ve tváři a ústy dokořán každou středeční noc po dobu více jak 10 let.

Nyní rychle přeskočíme k aktuální situaci U Kurelů: i nadále dostáváme emaily s požadavkem o rezervaci na středeční večer s obsluhou „nahoře bez“. Přestože naše servírky si své svršky nechávají na sobě, náš statný potetovaný barman Keith Vám vždy rád vyhoví a ukáže kousek své kůže.

Rádi uvítáme jak staré, tak nové hosty, aby vyzkoušeli naši aktualizovanou verzi historického místa, kde to žije a kde si přátelé mohou dopřát skvělé jídlo, drinky, naši domácí zázvorovou vodku a podílet se na udržení tradice nehynoucí zábavy!


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)