Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » restaurace, hostinec » Restaurace Peklo - Praha 1 (restaurace)

Restaurace Peklo - Praha 1 (restaurace) [25665]



Unikátní restaurace nabízí jedinečné prostory, které využívají jeskyně z 12 století. Peklo si vás získá nejen lahodnými pokrmy a příjemnou obsluhou, ale též stylovým jedinečným prostředím, jemuž podobné byste v Praze hledali marně.

Vítejte v Pekle -  v místě, které si budete pamatovat.

Profesionální servis a lahodné pokrmy z české a mezinárodní kuchyně doplňuje každý víkend jazzová kapela. V nabídce též nechybí velký výběr francouzských, italských, jihoamerických a těch nejlepších moravských vín. V Pekle rozhodně není nouze o zajímavý výběr.


Restaurant lze využít k řadě příležitostí:
romantické večeře ve dvou
firemní večírky
prezentace
svatby
hostiny
rauty

Původně byl v prostorách vinného sklepa na Strahově řád Premonstrátů. I když se první zmínky datují již z 12. století, ke svému věhlasu došly prostory až ve století čtrnáctém, kdy král Karel IV. přivezl vinnou révu z Francie.  Premonstráti z této révy svým umem vypěstovali víno tak kvalitní, že se i přes nepřízeň místního počasí rovnalo chutí vínům francouzským. Za to obdrželi jako ocenění od Karla IV. erb, jehož odlitek visí v restauraci nad barem. Sám Karel IV. Přirozeně zůstal podniku věrný a často ho navštěvoval (není žádným tajemstvím, že bylo víno jednou z jeho slabostí).
Nezůstalo však jen u Karla IV. Věhlas podniku postupem let nalákal řadu celebrit – jeho prostory hostily Aloise Jiráska, Karla Václava Raise, prezidenta Václava Klause, nestárnoucího zpěváka Karla Gotta, bývalého Bonda Timothyho Daltona a hvězdný hollywoodský pár - Brada Pitta a Angelinu Jolie.
Podoba tehdejšího sklepa je z velké části dochována, byly však zazděny četné chodby, které v dávných dobách plnily účel tajných úniků. Restaurace má dvě části. Horní část restaurace je typická svým vzhledem vinného sklepa a vytéká zde stěnou pramen vody, který ústí do jezírka. Dnes se v jezírku prohánějí pstruzi, které si lze objednat k jídlu. Dolní část nabízí vysoké klenuté stropy, je více restaurační, má členitější strukturu s přímým výhledem na bar a prostor pro živou hudbu.
A proč jako název zrovna děsuplné „Peklo“? Protože původní vinice, které se nacházely nad prostory restaurantu, se jmenovaly ”V Ráji”. Tudíž vše pod rájem musí být logicky Peklo. Vzhledem k tomuto názvu nemůže přirozeně v podniku chybět symbolický průchod do samotného podsvětí.
Dokonce i Ráj nyní nad Peklem existuje. V teplejších obdobích je nad Peklem ve venkovních prostorách Strahovského nádvoří umístěná zahrádka, která se tematicky jmenuje „V ráji“. Zatímco Peklo je luxusním restauračním podnikem, Ráj definuje uvolněnější přístup, čemuž odpovídají nižší ceny i odlišná nabídka jídel. Ideální místo k relaxu po dlouhé procházce po okolních památkách.
Peklo má za sebou i temnou část svého období, během kterého byla jeho pověst (díky nerozumnému vedení) značně pošramocena. Nebáli jsme se do Pekla investovat novou krev, která podnik navrátila tam, kam patří – mezi nejrespektovanější gastronomické podniky v Praze.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)