Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » restaurace, hostinec » Francouzská restaurace Art Nouveau - Praha 1 (restaurace)

Francouzská restaurace Art Nouveau - Praha 1 (restaurace) [25638]



Francouzská restaurace zaujímá plochu celého severního pravého křídla čelní stěny Obecního domu, který byl postaven za účelem vytvořit důstojný stánek české kultury. Projekt vypracovali architekti Antonín Balšánek a Osvald Polívka. Obecní dům byl otevřen veřejnosti 5. ledna 1912.

Velká okna prosvětlují prostor Francouzské restaurace „slavnostním“ světlem. Okna jsou původní, jednoduchá se zimními prosklenými zástěnami a mají unikátní řetězový systém vytahování. Stropy a stěny mají bohatou štukovou výzdobu, jsou zde geometrické ornamenty s figurálními dekoracemi, které byly vyobrazeny Františkem Kraumannem a jeho dílnou. Na další výzdobě se podíleli nejvýznamnější čeští umělci, včetně Alfonse Muchy.

Dominantou rozlehlého plochého stropu jsou dvě řady mohutných a velmi kvalitních lustrů s ověsy. Veškeré osvětlení Francouzské restaurace bylo dodáno pražskou firmou Františka Anýže. Kvalitní pasířské umělecké řemeslo je korunováno hodinami v průchodu do zvýšeného salonku. Postranní pole s průhledy do salonku jsou zdobeny alegorickými obrazy Josefa Weniga. Nábytkové zařízení restaurace je většinou původní, stejně jako obložení stěn, přepážky kójí s čalouněnými sedáky, kryty radiátorů a příborníky.

Francouzská restaurace je typem prestižní výběrové restaurace vysoké kvality ve slohu pražské secese a je vysoce hodnocena mezi odbornou veřejností (Gurmán, Grand Restaurant) pro svou kvalitu kuchyně a neopakovatelnou atmosféru umocněnou jazzovou nebo živou klavírní hudbou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)