Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Mladá Boleslav » hotel, hostel » Hotel U Hroznu - Mnichovo Hradiště (hotel, restaurace)

Hotel U Hroznu - Mnichovo Hradiště (hotel, restaurace) [25550]

Kulturní památka (KP)
    další pojmenování: hostinec U hroznu


Stávající hotel nabízí ubytování ve 20 pokojích se 48 lůžky včetně plnohodnotných přistýlek. Kapacita restaurace a salonku je 68 míst, s možností pořádání nejrůznějších rodinných i firemních akcí.

Při této příležitosti bychom Vás také rádi seznámili s historií hotelu U Hroznu.

Archeologické prameny prokazatelně datují kontinuální zástavbu pozemku v místě dnešního hotelu od první poloviny 14. století.

Nejstarší pevně datovaná písemná zmínka je z roku 1588, kdy majitelka domu, paní Krescencie z Habartic, manželka aktivního člena jednoty bratrské a hejtmana kraje boleslavského Kryštofa Budovce z Budova, dům prodala za 700 kop míšeňských měšťanu Jakubu Kovásovi.

Od roku 1602 byl dům „svobodný, s právem šenkovním a kořalkou páliti obdařený“. Během třicetileté války za pobytu švédských vojsk pod velením generála Torstenssona lehlo město dne 18. května 1643 popelem. V 60. letech 17. století byl z popudu Karla Ferdinanda Valdštejna dům znovu postaven.

Pozdější hostinec U Hroznu, resp. U Zlatého hroznu, má stávající podobu nárožní dvoupatrové budovy obdélníkového půdorysu postavené v empírovém slohu již kolem roku 1820. K hostinci náležely konírny, chlévy a kůlny pro vozy.

Pod objektem se rozkládají do podložní skály tesané sklepy zaklenuté valenou klenbou, které jsou v pramenech prvně uváděny v 18. století. Tuto skutečnost potvrzuje i pískovcový kvádr s rytým leto-počtem 1781, vyjmutý ze zděného ústí studny při rozsáhlé rekonstrukci objektu počátkem 90. let minulého století.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)