Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zámek Rochlov (zámek) [25216]



Zámek Rochlov je nejstarší součásti obce Rochlov. V místě dnešního zámku stávalo kdysi starší sídlo zdejších pánů. Z této doby se zde zachovalo ještě několik objektů. V roce 1711 je zde postaven barokní zámek s přilehlým parkem. Celý areál měl v průběhu doby různé využití, byl zde pivovar, konírna, školkařské závody a skleníky. Po celé věky byl zámek centrem dění v obci. Za doby socialismu však po ztrátě majitele zpustl a z jednotlivých objektů se stala ruina.


Pravděpodobně nejstarší zmínka o Rochlově pochází z berního rejstříku plzeňského kraje z r. 1379. Už zde byly uváděny dva Rochlovy, což může být příčinou jistých nejasností při dnešním studiu historických pramenů. Nejstarší rochlovští vladykové mohli být zřejmě leníky klášterů v Kladrubech a Chotěšově. V 17. Století bylo sídlo majetkem rodu Henigarů. Diky sporu bratrů Jana Adama a Františka Jindřicha Henigarových o rochlovský statek je podoba statku v roce 1683 podrobně zadokumentována ve smlouvách popisujících jeho rozdělení mezi bratry. Je to vůbec první výslovný doklad o existenci panského domu, bylo to však pouze nevelké přízemní stavení se čtyřmi světnicemi, kuchyní a dvěma komorami.

Ke statku dále patřily dodnes dochované objekty jako kravín, koňské stáje, sýpka a pivovar, dále pak šenk, vinopalna, chmelnice, tři rybníky, malá kořenná zahrádka, velká zahrada, polnosti a 43 poddaných. Obě části rochlovského panství koupil do roku 1701 František Vilém Údrčský, jehož manželka pocházela také z rodu Henigarů. Postavil zde v r. 1711 nové panské sídlo, dnešní barokní zámeček.

Po smrti F.V.Údrčského střídalo panství rychle své majitele. Nedocházelo ani k významným proměnám stavby. Teprve v první polovině 19. stol. zůstal nějakou dobu v držení rodu Weissenbachů, kteří nechali nově prorazit v levé části boční vchod a zpřístupnit ho nově postavenou boční chodbou, místnosti v patře byly předěleny cihelnými příčkami a získaly nové stropy. Po levé straně byl vybudován obdélný přístavek spojený se zámkem úzkým krčkem, dnes již po něm nezůstalo ani stopy. Z této doby také pochází nejstarší katastr, který zachycuje zámek jako obdélníkovou budovu s přístavbou. V této době došlo také k úpravě a rozšíření zahrady a parku při zámečku a k opravě pivovaru a vinopalny.

Majiteli byli dále např. MUDr. Julius Hofmann, který nechal udělat novou fasádu a došlo i k změnám v interiéru, nejpozději v této době byla ubourána přístavba po levém boku zámečku a byla nahrazena záchodovým arkýřem, z této doby pochází pravděpodobně i schodiště do patra. Velký podíl rochlovských obyvatel tvořili vždy Němci, často i židovského vyznání, roku 1900 zde žilo 653 Němců a 11 Čechů, na začátku 20. století se poměr národností 20. století začal měnit - roku 1910 tak zde bylo 533 Němců a již 55 Čechů. Statek své majitele měnil i běhěm 1.sv. v. války a za první republiky. Hodnota zámku stále stoupala. V r. 1919 koupili zámek pánové Jirásko a Holoubek, rozšířili ovocnou zaharadu, kde vedle ovocných stromů pěstovali i různé druhy keříků a jehličnanů, které se vyvážely i pěstitelům do Vídně. V letech 1938 – 1945 byl vlastníkem Franz von Metschov z Drážďan. Po vysídlení něměckého obyvatelstva v r. 1945 byl v Rochlově ustanoven národní správce, tím byl až do roku 1948, kdy majetek převzaly ČSSS, Václav Klíma. V rochlovském zámku byly zřízeny byty a kanceláře a stravovací prostory JZD. Ostatní objekty ( např. původní stáje ) byly využívány ke skladování nejrůznějšího materiálu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)