Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Plzeň-sever » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Petra a Pavla - Líšťany (kostel)

Kostel sv. Petra a Pavla - Líšťany (kostel) [25189]



Dominantou vsi a okolní krajiny je kostel sv. Petra a Pavla, postavený stavitelem E. Kondelem v letech 1768 -1769 ve vyvýšené poloze proti zámeckému areálu za finanční spoluúčasti hraběte J. X. Hamiltona. Kostel nahradil starší středověkou kostelní stavbu, připomínanou již r. 1369 a pro sešlost strženou r. 1768. Vnitřní úpravy byly dokončeny až r.1774 Maxmiliánem Kinským. Střední části stěn kostelní lodi jsou výrazně vypouklé, užší presbyterium je uzavřeno polokruhem. Fasáda je členěna pilastry s hlavicemi. Nad vchodem je umístěn znak Kinských. Interiér je sklenut plackovými klenbami s výsečemi a pasy. K severnímu průčelí lodi přiléhá hrobka, přistavěná r.1821 pro rodinu svobodného pána ze Steinbachu. Hlavní oltář je pseudobarokní z r 1905. V kostele křtitelnice z r.1596. Poslední velké opravy byly prováděny na přelomu 19. a 20. stol. 

V sousedství kostela je situován areál fary z 1. pol. 19. stol., sestávající z patrové obytné budovy s mansardovou střechou, jejíž fasáda je členěna pilastry a dále z několika hospodářských budov. Poblíž areálu fary stojí pamětní kříž z poloviny 19. stol. V prostoru pod kostelem je zasazena socha sv. Jana Nepomuckého opatřená bohatě zdobeným soklem a datací do r.1728. V obci je dochováno několik pozdně klasicistních zemědělských usedlostí, z nichž vyniká především objekt bývalé kovárny č. 28 s roubenou komorou v patře. 

Na kraji obce při cestě na Hunčice stojí pseudorománská kaple na kruhovém půdoryse. Fasádu zdobí výrazná římsa s obloučkovým vlysem a slepé arkády s polokruhem vytaženými sloupy s hlavicemi. 

Nedaleko odtud vystupují při stejné silnici zděná trojboká boží muka ze 2. pol. 18. stol., opatřená ve stěnách nikami. Obdobná památka zasvěcená sv. Antonínu Paduánskému byla postavena r 1824 na jihovýchodním okraji Líšťan poblíž křižovatky cest do Chrančovic a Luhova. V jižní části obce byla ve 20. letech 20. stol. vybudována kolonie domků pro české dosídlence a legionáře z období 1. světové války.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)