Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Tuřany (obec) [2515]



Obec Tuřany leží 3 km západně od královského města Slaný na karlovarské silnici. Sousední Byseň je položena cca 1 km severně. Katastrální území spojených obcí má rozlohu 457 ha.

Jméno Tuřany napovídá o vzniku vsi již v dobách předkřest'anských. První písemná zmínka o Tuřanech je z r. 1115, kdy tu měl nějaké zboží kladrubský klášter. Ve 2. pol. 14, stol. se vedle řádu církevního objevují také majitelé světští. K r.1405 se jmenuje jediný známý vladyka nebo zeman, panoše Jan, syn Bohuše z Tuřan. Na konci husitských válek připadly Tuřany Jindřichu Hořešovci z Libušína. Po něm je držel Zdislav, jinak Václav Hořešovec, který zde vystavěl "tvrz novou" a od r.1523 se z Tůřan také psal. Na počátku 17. stol. drželi Tuřany Pětipesští z Chyš a Egerberka, a to až do pobělohorských konfiskací. R. 1623 koupil konfiskované Tuřany Jaroslav Bořita z Martinic a připojil je k panství Smečno. Ves, po třicetileté válce úplně zničená, byla znovu vystavěna na příkaz Jiřího Adama hraběte z Martinic r.1696 a pod panstvím Smečno zůstala již natrvalo.

Spádová ves Byseň je poprvé doložena r. 1316, kdy se tu připomíná Petr z Bysně. Byseňští vladykové drželi zdejší dvůr a část vsi i po dobu husitských bouří. Ve 2. pol.15. stol. získali ke svému zboží ves Malíkovice a od té doby se psali Malíkovští z Bysně. R. 1845 postoupil Petr Malíkovský z Bysně svá práva a část statku v Bysni Janu Selmickému z Cítova a jeho manželce Anné z Bysně. Část vsi s dílem pusté tvrze držel v té době majitel Tuřan Zdislav, jinak Václav Hořešovec z Libušina. R.1588 prodal Jindřich Selmický tvrz Byseň se vsí a dvorem Václavu Pětipeskému z Chyš a Egerberka. Ten r.1601 přikoupil také Tuřany a od té doby se historie obou vsí odvíjela společně. Velký rozvoj Tuřan znamenaly nálezy uhlí v blízkém okolí na konci 18. století a také vybudování nové karlovarské silnice r. 1815.


Kulturně-společenskými akcemi jsou srazy rodáků obce Tuřany při obnovené tradici poutí k tuřanské Panně Marii, konané vždy první červencovou neděli, a květnové tradiční máje rovněž s taneční zábavou. Místní kulturně školská komise pořádá každoročně zájezdy do pražských divadel.

V obci pracuje v roce 1997 založená skupina Přátel historie Tuřan a okolí (PHTO) předseda Karel Bayer, hospodář a kronikář Jiří Tunka, jednatel Jaroslav Seidl a členové Vratislav Kocál ml., Lumír Beznoska, Marcela Gabštúrová, Libor Dobner a Josef Chodova.

Další společenskou organizací je Vlastenecko dobročinná obec baráčníků P. Gutha, zal. r. 1922. Čítá 67 členů rychtář Jiří Tunka, syndik Jarolím Svoboda.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Tuřany (obec) Kladno
obec, osada Brno - Tuřany (městská část) Brno-město
obec, osada Tuřany (obec) Cheb



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)