Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Skalná (město) [2513]



Stará německá, resp egerlandská (Egerland-Chebsko) pověst o založení města říká, že v dávných dobách zde byl v okolních, na zvěř bohatých lesích, na lovu rytíř. Při lovu zabloudil, stále narážel jen na obrovské žulové balvany. Teprve v noci objevil v dálce světélko za kterým se vydal. Došel k několika malým stavením, kde přenocoval. Jako dík za to, že vyvázl živ, pojmenoval místo Wilsstein a nechal postavit malou kapličku, na jejímž místě byl později vybudován hrad. Waldsassenský klášter dostal při svém založení v okolí panství v rozloze kolik se za den obešlo, ale měl i své ministeriáli, kteří zajišťovali vliv kláštera široko daleko a hledali cesty, jak získat další majetek. V té době dochází k založení pěti hradů ukrytých v krajině, ne na návrších, ale ve skrytu na kraji pomezních hor, možných průchodů. Mezi nimi, jak uvádějí zprávy z Waldsassenského archivu, byl založen i hrad, nebo spíše tvrz Wildstein.

První zmínka o hradu Wildstein je z roku 1166, první písemná zpráva je z roku 1224, kdy waldsassenský opat Eduard hovoří o výkupu desátků od Gerolda z Wildsteinu, kterému patřili některé statky v okolí Waldsassenu a Tischenreuthu a který byl údajně zakladatelem tohoto hradu, kolem kterého postupně vznikla ves. Prvními majiteli hradu byl rod Nothaftů. Za vlády Wirspergů došlo roku 1541 k rozdělení panství na Horní a Dolní Wildstein, s čímž souvisel vznik tzv. „ Dolního“ zámku.

Wirspergové připojili k Wildsteinu sousední Plesnou a Starý Rybník. Toto rozdělení trvalo až do 19.století. Nejznámějším rodem byli Trautenbergové, kteří zde ze všech majitelů žili nejdéle. V roce 1850 se stal Wildstein sídlem okresního soudu, dochází k celkovému rozvoji obce a jejímu povýšení 14.července 1865 na městys. V této době zde žilo 2 300 obyvatel. K povýšení na město došlo až 5. prosince 1905 Františkem Josefem I.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Skalná (město) Cheb



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)